Akne vulgarisli hastalarda nazal staphylococcus aureustaşıyıcılığının değerlendirilmesi - Demir, Betul; Denk, Affan; Erden, İlker; Çiçek, Demet; Uçak, Haydar (My University, 2015)
Amaç: Orta veya topikal tedaviye dirençli aknenin enflamatuvar formlarında tetracycline ve doxycycline gibi sistemik antibiyotik tedavileri kullanılmaktadır. Oral isotretinoin tedavisi aknenin şiddetli papülo-püstüler ve nodüler formlarında en etkili tedavi seçeneğidir. İsotretinoin kullanan hastaların %90'ında dozla ilişkili nazal Staphylococcus aureus (S. aureus) taşıyıcılığı bildirilmiştir. Diğer taraftan akne tedavisinde oral ve/veya topikal uzun süreli antibiyotik kullanımı antibiyotik duyarlılığının değişmesine ve metisiline dirençli S. aureus (MRSA) patojenlerin ortaya çıkışına neden olmaktadır. Biz bu retrospektif çalışmada akne tedavisi için ilaç kullanmakta iken akneiform lezyonlarında artış gözlenen ve bu nedenle nazal sürüntüleri alınmış olan hastalardaki S. aureus kolonizasyon oranlarını ve hastaların almakta oldukları tedavi seçenekleri ile ilişkisini inceledik.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya akne şikayeti ile dermatoloji polikliniğine başvuran ve akne tedavisi alırken, sivilcelerinde artış olduğu için nazal mukozasından sürüntü örneği alınmış olan toplam 86 orta şiddetli akneli hasta alındı. Hastalar kullandıkları tedavilere göre topikal tedavi alanlar, oral doxycycline ve oral isotretinoin alanlar olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Ayrıca kültür sonuçları; üreme olmayan, metisiline duyarlı S. aureus (MSSA) ve MRSA üreyen olmak üzere 3 grupta incelendi. Bulgular: Hastaların 34'ünde (%39,5) kültürde üreme (S. aureus) tespit edildi. Otuz dört pozitif kültür sonucunun 32'si (%94,1) MSSA, 2'si (%5,9) ise MRSA idi. Oral isotretinoin alan 50 hastanın 29'unda (%58) kültürde üreme tespit edildi. Oral isotretinoin alan hastalarda diğer tedavileri alan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kültür pozitifliği tespit edildi (p<0,001).Sonuç: Akne tedavisi için sistemik isotretinoin kullanan hastalarda ilaç dozu ve kullanım süresinden bağımsız olarak S. aureus kolonizasyonunun arttığını, sistemik doxycycline kullananlarda belirgin bir değişiklik olmadığını, topikal antibiyotik tedavi kullananlarda ise azaldığını gözlemledik
Keywords: Dermatoloji