Lineer-olmayan karaktere sahip bir şok izolatör cihazının ölçeklendirilmesi ve modellenmesi - Alli, Hasan; Yakut, Oğuz (My University, 1999)
Bu çalışmada, bir şok izolatörün ölçekli modelinin geliştirilmesi ve değişik karakterdeki girişler için sistem cevabının belirlenmesi amaçlanmaktadır. İlk olarak, şok izolatörün lineer ve lineer-olmayan olmak üzere iki ayrı matematiksel modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen lineer modelin boyut analizi,lineer-olmayan model için ölçeklendirme tekniğinin esasını oluşturmuştur. Daha sonra boyutsal analiz teorem ve teknikleri kullanılarak, hareketi yöneten diferansiyel denklemler boyutsuz hale getirilmiştir .Boyutsuz hale getirilen lineer olmayan diferansiyel denklemin sayısal çözümü MATLAB paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Giriş olarak darbe ve sinüzodial fonksiyon uygulanmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlar, tam ve ölçeklendirilmiş modellerin performans karakteristiklerinin karşılaştırılmasında önemli bir araç teşkil etmiş olup, bu metodun uygulanabilirliğini göstermiştir. Bundan dolayı şok izolatörün ekonomik test edilmesi mümkündür ve ölçeklendirilmiş model üzerinde yapılacak deneyler tam ölçekli izolatörün uygulanabilirliğini ve performansını belirleyecektir. Ayrıca şok izolatörün titreşimleri büyük ölçüde sönümlediği görülmüştür.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine; Robotik