ELAZIĞ YÖRESİNDE EPSTEİN-BARR VİRÜSÜ SEROPREVALANSI - ÖZKAN, AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada, bölgemizdeki Epstein-Barr virüsü (EBV) seropozitifliği ve seropozitifliği etkileyen epidemiyolojik faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Elazığ il merkez ve çevre yerleşim birimlerinde yaşayan toplam 540 kişi alındı. Bu kişilerin serumları ayrıldı ve çalışma gününe kadar -20°C'de derin dondurucuda saklandı. Serum örneklerinde EBV viral kapsid antijenine (VCA) karşı IgG antikorları ELISA yöntemi ile araştırıldı. Çalışılan 3 serum örneğinde EBV VCA IgG negatif olarak, geriye kalan 537 serum örneğinde EBV VCA IgG antikoru pozitif olarak sonuçlandı, ilk iki yaş grubunda % 96.2 oranında seropozitiflik saptandı. İlk 10 yaşta seropozitiflik %97.5 olarak bulundu. Tüm yaş gruplarındaki seropozitiflik oranı ise % 99.44 olarak saptandı. Seropozitiflik oranının sosyoekonomik düzey, kalabalık yaşam ve toplu yaşanılan yerlerde bulunma gibi faktörlerden etkilenmediği ve bu gruplarda bulunan kişilerde %98.8-100 arasında değiştiği saptanmıştır. Yaş artışı, kalabalık ailede yaşam ve toplu yaşam yerlerinde bulunma ve gelir düzeyi düşüklüğü ile anti-VCA IgG antikor düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı yükselme olduğu saptanmıştır (p<0.05). Ancak, cinsiyet, kan nakli yapılması ve eğitim durumu ile anti-VCA IgG antikor düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir (p>0.05). Sonuç olarak; EBV infeksiyonlarının toplumumuzda yaygın olduğu, Elazığ yöresinde EBV infeksiyonunun yaşamın erken döneminde kazanıldığı görülmüştür. Bölgemizde, kalabalık aile, toplu yaşam ve düşük gelir düzeyinin EBV infeksiyonunun kazanılmasında önemli rol oynadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Epstein-Barr virüsü, EBV VCA IgG, Seroprevalans, ELISA

in the present study, it was aimed to evaluate EBV (Epstein-Barr virus) seropositive and the epidemiologic factors affecting this seropositivity. Totally 540 subjects who live in the center and around of Elazig were enrolled in the study. The sera were collected and stored -20 °C in deep freeze. IgG antibodies against viral capsid antigen of EBV was detected by ELISA. Of the subjects, 3 had EBV VCA IgG negative. Whereas remaining 537 subjects were EBV VCA IgG seropositive. The proposition of 96.2% seropositivity was determined in 0-2 age group. When evaluated in all age groups, the proportion of seropositivity was 99.44%. Seropositivity was not affected by following factors; socioeconomic level, living in crowded family and being instituonalized. There was a positive correlation between the levels of anti-VCA IgG antibody including increased age, crowded life conditions, low socioeconomic level and being instituonalized (p<0.05). However no relationship between the level of anti-VCA IgG antibody and each of gender, blood transfusion and educational status (p>0.05). In conclusion, the present study suggests that EBV infection is prevalant and is acquired early ages in Elazig region. It has been considered that crowded family and life styles and low income status seem to be associated with acquring EBV infection. Key words: Epstein-Barr virus, EBV VCA IgG, Seroprevelance, ELISA iwlRiiMil
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases; Mikrobiyoloji; Microbiology