TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE YÖNETİCİLERİN KAMU YÖNETİMİ EĞİTİMİ AÇISINDAN DEGERLENDİRİLMESİ - YAMAN, ABDULSEMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Toplum yaşamını, yerleşik düzene geçtikten sonra daha farklı bir düzen içinde sürdüren insanlar, varoluşlarından bir süre sonra ortaya çıkmaya başlayan işbölümü nedeniyle farklı görevleri üstlenmiş ve yerine getirmişlerdir. Bu çerçevede kimilerini üretici hale getiren bu yapı, kimilerini koruyucu, güvenliği sağlayıcı, kimilerini din adamı, kimilerini belirli bir düzeni işletip devam ettirecek görevliler haline getirmiştir.İşte toplumların düzenli bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli üretim, paylaşım, tüketim düzeninin, çeşitli nedenlerle egemen olanların isteği ve çıkarları doğrultusunda sürdürülmesi, bürokrasi, ordu, ruhban sınıfı ve polisin oluşturduğu kadir-i mutlak ?devlet? tarafından yerine getirilmiştir. Devleti oluşturan ve topluma yön veren bu sınıflar içinde oluşturulan hiyerarşi içinde üst noktalarda yer alarak devleti yöneten kişiye en yakın konumda çalışan, ona sadık olan ve istekleri doğrultusunda devleti yöneten kişiler, asker ya da sivil önemli işlevleri yerine getirmişlerdir.Devletin yönetim biçimleri, tek adam egemenliğinden günümüzdeki temsil ya da katılım ile geliştirilen demokratik yönetim biçimlerine ulaşsa da, devletin işlevlerini yerine getiren bir grup insan ve bunları yönlendiren yöneticiler baştan itibaren var olmuş ve bu yöneticiler önemli görevler yüklenmişlerdir. Bir yandan egemen kişi ya da kişilerin istemi doğrultusunda alınan kararların uygulanmasını sağlamış, bir yandan da onları karar alacakları sırada etkilemiş ve yönlendirmiş olan özellikle üst düzey yöneticilerin bu yapıda taşıdıkları rol ve sorumluluk daha farklı bir önem taşımıştır. Günümüzde belirtilen bu işlevleri yerine getiren kamu yönetiminin tepe noktalarında yer alarak, demokratik sistemin bir gereği olan ve halkın istemleri doğrultusunda yönetimin başına gelen, aldıkları kararlarla da toplumsal ilişkileri yönlendiren, siyasal partilerin yöneticileri ile birlikte görev yapan üst düzey kamu yöneticileri önemli sorumlulukları üstlenmişlerdir. Günümüzde yönetimin ulaştığı, sosyal devlet ve hukuk devleti anlayışının gereğini yerine getirecek yönetim sistemi, bu çerçevede çalışacak nitelikte üst düzey yöneticilere gereksinim duymaktadır.Devlet yapısı içinde aldıkları yer ve sahip oldukları belirleyici ve yönlendirici güçleri sayesinde oynadıkları rol, üst düzey yöneticileri her zaman önemli kılmaktadır. O kadar ki devletlerin varlıkları, gelişmeleri, belirli bir düzen içinde yaşamlarını sürdürmeleri ve bunların sağlanamaması halinde yıkılmaları dahi üst düzey yöneticilerin niteliklerine, yeteneklerine ve yeterliklerine bağlı bulunmaktadır. İşte devletlerin yaşamı ve toplumsal düzen üzerinde bu derece etkili ve önemli görevleri ve sorumlulukları dikkate alınarak bu çalışmada; üst düzey kamu yöneticilerinin nasıl yetiştirildiği ve göreve getirildiği incelenerek, katılımcıların kamu yönetimi eğitimi konusunda görüşleri açıklanmaktadır.Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Eğitim, Geliştirme, PersonelGüçlendirme, Kamu Hizmeti

People living their social life in a more different way after transferring to the permanent settlement; have taken on different tasks due to the division of labor emerging after a while of their existence. Within this framework, this structure turned some of them into producer, defender, safety guard, religious functionary or officers who will operate and maintain a specific establishment.Carrying on production, sharing, consumption systems, which are necessary for societies in order to maintain their lives, in line with demands and benefits of ones who are dominating for different reasons was performed by absolute ?state" that was constituted by bureaucracy, army, clergy and police. The persons who work at the nearest position to the governor, stand by him and govern the state in line with his demands by taking top place in hierarchy among these classes directing the society and comprising the state have fulfilled important civilian or military functions.Even though one man sovereignty has reached to present day's democratic regime developed by representation and participation, a cluster of people and managers guiding them have existed and taken important tasks from the beginning. On the one hand implementation of taken decisions in line with dominant person or persons has been done on the other hand the role and liability that especially senior managers hold in this structure have been of a more different importance. Senior public administration managers who came to the fore in line with the public's demand and as a requisite of the democratic system by taking at the top place of the public administration fulfilling these functions today and directed social relations with their decisions, carried out their duty with managers of political parties have taken essential responsibilities The administration system which will perform what is necessary for understanding of social law state that today management has reached is in the need of senior managers to work within this framework.The role that they played by courtesy of their own determinant and directive abilities and their place in state's structure make senior managements important all the time. Insomuch that governments entities, developments, maintenance of their lives in a definite order and in cases where these are not provided even their collapses depend on senior managers abilities, features and competences. In this study, opinions of participants about public administration training are explained by evaluating how senior managers have been trained and appointed and; by considering their efficient and important liabilities on states lives and social order.Key Words: Public Administration, Training, Development, PersonnelEnhancement, Public Service
Appraisal of managers in Turkish public administration in terms of training on public administration
Keywords: Kamu Yönetimi