(2-Fenil-1,3 Dioksalan -4-il) Metilmetakrilat-Ko-EtilmetakrilatPolimer ÇözeltilerininViskozitesinin Sıcaklık ve Konsantrasyon ile Değişim - Kar, Filiz; İlter, Zülfiye (My University, 2019)
Bu çalışmada sentezleme verileri başka bir çalışmada sunulan (2-Fenil-1,3 Dioksalan-4-il) metilmetakrilat-koetilmetakrilat (PDMMA-ko-EMA) polimer çözeltilerinin viskozitesine sıcaklık ve konsantrasyonun etkileri beşfarklı sıcaklıkta araştırıldı. Bunun için Ubbelohde tipi viskozimetre (kılcal no: Ic, ID: 0.84 mm ve k: 0.03005)kullanılarak viskozite değerleri, Gay-Lussac tipi piknometre kullanılarak yoğunluk değerleri ölçülmüştür.Sıcaklığın etkisi Arrhenius tipi bir denklem ile konsantrasyonun etkisi ise iki tür denklem, power ve üstel modelile tanımlanmıştır. Sıcaklık ve konsantrasyonun etkisini birlikte ifade eden denklemler türetilmiştir. Aktivasyonenerjisi 4.07-11.87 kJ/mol arasında değişmektedir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Fizikokimya