KOÇLARDA SCROTAL ARTIŞININ SPERMATOGENESİS VE DİĞER SPERMATOLOJİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ - GÜNDOĞAN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışma koçlarda scrotal sıcaklığın artırılmasıyla testislerde spermatogenesis, diğer spermatolojik özellikler ve kan serumu testosteron miktarlarında meydana gelebilecek değişiklikleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yapıldığı 1996 Ağustos-Aralık aylarında kontrol grubunda 3 ve araştırma grubunda 6 koç olmak üzere, 17-19 aylık toplam 9 Akkaraman koç materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce tüm koçlar sun'i vagene alıştırıldı. Araştırma süresince kontrol grubundaki koçların spermatolojik özellikleri, reaksiyon süreleri ve kan serumu testosteron miktarları tespit edildi. Aynı özellikler araştırma grubundaki koçlarda da 20 gün süreyle araştırıldıktan sonra bu koçların scrotumları üzerine kalınca yünden örülmüş torbalar takılarak spermatolojik özelliklerin araştırılmasına devam edilmiştir. Torbalar 23 gün sonra çıkarıldığında koçlardan ikisi kesilerek testislerin histolojik preparatları hazırlanmış ve diğer koçlarda spermatolojik özelliklerin araştırılmasına 62 gün daha devam edilmiştir. Araştırma grubundaki koçların scrotumlarına torbalar takıldığı dönemde scrotum üstü sıcaklıklarında, kontrol grubu koçların scrotum üstü sıcaklıklarına göre 4.03 0 c'îik bir artış sağlanmıştır. Araştırmanın başlangıcında koçların testis ölçüleri bakımından kontrol ve araştırma grupları arasında fark yokken torbalar çıkarıldığında araştırma grubundaki koçların testis ölçülerinde önemli derecede (P<0.01) azalma kaydedilmiştir. Başlangıçta her iki grupta 6-11 sn arasında ortalama 8.87 ± 0.11 sn olan reaksiyon süresi her iki grupta da birlikte azalarak araştırmanın sonunda kontrol grubunda ortalama 5.84 ± 0.17 sn ve araştırma grubunda da 6.90 ±0.19 sn olmuştur. Testislerde sıcaklığın artırılmasıyla koçların reaksiyon süreleri arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Araştırma grubu koçların başlangıçtaki ortalama sperma miktarı 0.85 ±0.02 mi, spermanın viskozitesi 4.2 ± 0.06, sperma pH'sı 6.58 ± 0.03, mass aktivitesi 4.45 ± 0.15, spermatozoid motilitesi % 83.3 ± 1.36, spermatozoid yoğunluğu 3.81 ± 0.03 x 109/ml, anormal spermatozoid oranı % 2.93 ± 0.17 ve kan serumu testosteron miktarı 3.84 ± 0.8 ng/ml olarak bulunmuştur.52 Testislerdeki sıcaklık artışına bağlı olarak ortalama sperma miktarı önemli derecede (P<0.05) azalmıştır. Spermanın viskozite değeri de önemli derecede (P<0.01) azalarak Ve kadar inmiştir. Spermanın pH değeri önemli derecede (P<0.01) artarak 9'a kadar yükselmiş, spermatozoitlerin mass aktivitesi, motiiitesi ve yoğunluğu önemli derecede (P<0.01) azalarak sıfıra kadar düşmüştür. Anormal spermatozoid oranı önemli derecede (P<0.01) artarak spermada normal spermatozoid görülmemiştir. Ayrıca kan serumu testosteron miktarı araştırma süresince tüm koçlarda ortalama 3.95 ± 0.30 ng/ml olarak tespit edilmiş olup sıcaklık artışına bağlı olarak bir değişme olmamıştır. Histo-patolojik olarak testislerin parankiminde tubulus seminiferus kontortusların bazal membraniarında incelme ve yer yer tamamen erimelerle birlikte germinative epitel hücrelerinde şiddetli dejenerasyon ve desquamasyonlar şekillenirken primer spermatositler normal kalmıştır. Yün torbaların çıkarılmasından 62 gün sonra tüm spermatolojik özelliklerin normale döndüğü tespit edilmiştir.

This study was undertaken to investigate the effects of scrotal heating on spermatogenesis, other semen characteristics and serum testosterone levels in the rams. This study was carried out between August and December 1 996. Nine Akkaraman rams (17-19 months of age) served as subjects; three of them were used in the control group and the others in the experimental groups. Before the experimentation, all the animals were trained to ejeculate into artificial vagina. Spermatogenetic features, reaction time and serum testosterone levels in the rams were recorded throughout the study. The same parameters were also investigated in the control animals for 20 days and then their scrotums were covered with wool-woven pockets. Twentythree days after the pockets were removed two of the rams were slaughtered. Histological slices of the testes were prepared. In the remaining rams, semen characteristics were investigated for a next period of 62 days. In the experimental animals, the scrotal surface temperature following exposure to the wool-made pockets was found to be significantly higher (by 4.03 °C) than those values obtained from the respective control rams. In the beginning of the study, there was no difference in terms of testicle size between the groups, whereas a significant decrease (p<0.01) in the testes of the experimental animals was observed following the exposure to the wool-woven pockets. Reaction time was initially recorded to be 6-11 (8.87 ± 0.1 1) seconds in the two groups, whereas at the end of the study these values were decreased both in the control (5.84 ± 0.17) and experimental (6.90 ± 0.19) groups. No significant difference was observed in the reaction time in the rams with the increase of scrotal heating. In the experimental group, mean semen values were as follows; semen volume 0.85 ± 0.02 ml, semen viscosity value 4.2 ± 0.06, pH 6.58 ±0.03, mass activity 4.45 ± 0.15, sperm motility %83.3 ± 1.36, sperm density 3.81 ± 0.03 x 109 / mi, ratio of abnormal spermatozoa %2.93 ± 0.17, and serum testosterone levels 3.84 ± 0.8 ng/ml.54 Parallel to the increase in scrotal heating, it was observed that mean semen volume significantly (p<0.05) decreased. Semen viscosity values also significantly reduced (p<0.01) by 1. Semen pH was significantly increased to 9 (p<0.01). Mass activity, motility and density of the spermatozoa (p<0.01) were all significantly decreased. Ratio of abnormal spermatozoa was significantly raised (p<0.01), so that normal spermatozoa was no longer seen in the semen. Mean serum testosterone levels were found to be 3.95 ± 0.30 ng/ml in all rams throughout the study and remained unaltered despite the changes in the scrotal heating. Histopatological examination of the testes showed that there was degenerative changes in the germinative epithelial cells and occurrence of desquamations, but primary spermatocytes remained as normal. In the testicular parenchyma, basal membranes of the tubulus seminiferus contortus were found to be thinner than normal and there was localised complete necrosis. The semen characteristics and spermatogenetic features returned to normal 62 days after the removal of the wool-made pockets.
The Effects of scrotal heating on spermatogenesis and other semen characteristics in the rams
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine