ÇEŞİTLİ ALÇILARDA TOLUENİN DİFÜZYON VE ADSORPSİYONUNUN DİNAMİK ANALİZİ - Yılmaz, Şakir; Kalender, Leyla; Akosman, Cevdet (My University, 2015)
Bu çalışmada, bir uçucu organik bileşik (UOB) olan toluenin gözenekli yapıdaki çeşitli alçılardadinamik difüzyon ve adsorpsiyon davranışı tek pelet moment tekniği ile incelenmiştir. Deneyselçalışmalar bir taraflı tek pelet Wicke-Kallenbach tipi bir difüzyon/adsorpsiyon hücresinde ve atmosferbasıncında gerçekleştirilmiştir. Taşıyıcı gaz olarak azot kullanılmıştır. Gaz analizleri GCde yapılmıştır.Hücre girişinden 2 µl hacminde toluen pulse olarak enjekte edilmiştir. GC dedektöründen alınanelektriksel sinyaller veri toplama kartı ve bilgisayar ile tepki piklerine dönüştürülmüştür. Elde edilencevap piklerinin analizi ile toluenin adsorpsiyon denge sabiti ve etkin difüzyon katsayılarıhesaplanmıştır. Deneyler 8.34x10-7-2.92x10-6 m3 /s farklı akış hızlarında ve 298-333 K sıcaklıkaralığında gerçekleştirilmiştir. Sonuçlardan toluen adsorpsiyonunun sıcaklıkla azaldığı görülmüştür.Toluen en yüksek inşaat alçısı ve makine sıva alçılarında en düşük ısı yalıtım alçısında adsorplanmıştır.Toluenin çeşitli alçı peletlerindeki etkin difüzyon katsayıları ise artan sıcaklıkla artmıştır.
Keywords: Mühendislik; Kimya