NECMİ ONUR'UN HİKÂYE VE ROMANLARINDA YAPI VE TEMA - GEÇGEL, AYŞE SIDIKA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Hikâye ve roman, geçmişten beri toplumumuzun bizzat yaşadığı olayların kurgusal anlamda ele alındığı türlerdir. Bu çalışmada eserlerinde toplumun sorunlarına değinen Necmi Onur'un 1956-1992 yılları arasında kaleme aldığı hikâye ve romanları hem yapı hem de tema bakımından belirtilen ölçütlere uygun bir şekilde ayrıntılı olarak incelendi. Tezin birinci bölümünde hikâye ve romanın gelişimi hakkında bilgi verilir. Çalışmanın ikinci kısmında yazarın yaşamı ve yaşamı etrafında şekillenen edebi kişiliğinden bahsedilmektedir. Ardından hayatı boyunca yazmış olduğu eserleri hakkında kısaca bilgiler sunulmaktadır. Çalışmanın üçüncü kısmında hikâyeler ve romanlar yapı ve tema bakımından ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Hikâye ve romanların hem yapısal hem tematik yönden incelenmesinin yapıldığı çalışmada, Necmi Onur'un eserlerinde bahsettiği bireylerin toplumsal ve sosyal anlamda yaşadığı eşitsizlikler, karakterlerin cinsellik anlayışı ve köylünün yaşamak zorunda kaldığı hayatın sınırlılıkları farklı bir üslupla ele alınmıştır. Çalışmanın son kısmında ise hikâye ve romanların dil ve üslup incelemesi yapılmıştır. Necmi Onur'un yapıtlarında başvurduğu teknikler örneklerle incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Necmi Onur, hikâye, roman, yapı, tema, cinsellik, kadın.

Story and novel are genres in which the events that our society has experienced since the past are handled in a fictional sense. In this study, the stories and novels written by Necmi Onur, who touched upon the problems of society in his works between 1956-1992, were examined in detail in accordance with the criteria specified in terms of both structure and theme. In the first part of thesis, information is given about the story and development of the novel. In the second part of the study, the life of author and his literary personality shaped around his life are mentioned. In the third part of the study, stories and novels were examined in detail in terms of structure and theme. In the study, in which the stories and novels are analyzed both structurally and thematically, the social and social inequalities that Necmi Onur mentions in his works, the sexuality of the characters and the limitations of the life that villagers have to live discussed in a diffrent style. In the past of study, language and style analysis of stories and novels was made. The techniques used by Necmi Onur in his works are examined with examples. Keywords: Necmi Onur, story, novel, structure, theme, sexuality, women.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı