Feline infectious peritonitis with distinct ocular involvement in A cat in Turkey - Baydar, Ersoy; Eröksüz, Yesari; Timurkan, Mehmet Ozkan; Eröksüz, Hatice (My University, 2014)
Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesine onbeş gündür süren depresyon, anoreksi ve canlı ağırlık kaybı şikayetiyle yaklaşık 2 yaşındave 2.750 g ağırlığında, evcil, kısa tüylü dişi bir kedi getirildi. Klinik muayenede inkoordinasyon, hiperestezi, dönme, başı eğme, posteriorparaparesis, her iki gözde pupilla refeksinin olmayışı, opistotonus ve anizokori belirlendi. Hematolojik, biyokimyasal ve RT-PCRanalizleri için kan örnekleri alındı. Semptomatik tedaviye rağmen klinik bulgularda hiçbir iyileşme olmaksızın kedi öldü. Nekropside,her iki gözde vitreusta yoğun protein tabiatında eksudat birikimi ve hifem le belirgin oküler lezyonlar ortaya konuldu. Mikroskobikolarak; meninkslerde, sklerada ve korpus silyar koroidde pyogranulomatoz vaskülitis gözlenirken sağ gözde ise retina, kısmen ayrılmışolarak epitelyal hipertrofili şekilde belirlendi. Böbrekler fokal subkapsular 3-10 mm çapına kadar değişen gri-sarı nodülller içeriyorduve karaciğerde farklı yerlerde yağ dejenerasyonu vardı. Kan örneğinde RT-PCR ile FCoV nükleik asiti pozitif olarak tespit edildi. Sonuçolarak; klinik, patolojik ve RT-PCR bulgularına göre göz lezyonlarıyla belirgin non-efüzif feline infeksiyöz peritonitis tanısı konuldu.
Keywords: Veterinerlik