DENEYSEL ALERJİK RİNİT OLUŞTURULAN SIÇANLARDA SİSTEMİK VE İNTRANAZAL BCG TEDAVİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - TÜRKER, CİHAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Alerjik rinit kaşıntı ,rinore ,hapşırma ,postnazal akıntı semptomlarının eşlik ettiği nazal mukozada inflamasyonla karakterize bir hastalıktır. Bacillus Calmette-Guerin (BCG) tüberküloz ve lepra hastalığı için bir aşı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı BCG'nin alerjik rinit tedavisindeki etkisini araştırarak tedavide bir seçenek olup olamayacağını değerlendirmektir. Deney hayvanları 7' şerli olarak 6 gruba ayrıldı. A grubu; kontrol grubunu oluşturan 7 sıçan, B grubu; alerjik rinit oluşturulan 7 sıçan, C grubu; sadece topikal BCG verilen 7 sıçan, D grubu; sadece sistemik BCG verilen 7 sıçan, E grubu; alerjik rinit oluşturulup intranazal BCG verilen 7 sıçan, F grubu; alerjik rinit oluşturulup sistemik BCG verilen 7 sıçan olacak şekilde düzenlendi. A, C, D grupları dışında yer alan deney hayvanı gruplarına 14 gün boyunca gün aşırı intraperitoneal ovalbumin verilerek alerjik rinit oluşturuldu. 15. günden sonra bu gruplar günlük intranazal ovalbumin ile 15 gün provake edildi. E grubundaki sıçanlara 15. günden itibaren intranazal ovalbuminden 1 saat sonra günlük intranazal BCG 2 hafta boyunca, F grubundaki sıçanlara alerji oluşturulmadan 2 hafta önce başlanarak haftada bir, 7 hafta boyunca sistemik BCG verildi. Çalışmanın bitiminden 24 saat sonra kan örnekleri alınarak ELİSA ile IL-4, IL-5 ve IFN-? bakıldı. Ayrıca hayvanlar sakrifiye edilerek nazal mukozaları histolojik inceleme için saklandı. Sistemik BCG ve topikal BCG tedavisi verilen her iki grupta alerji grubuna göre histopatolojik değerlendirme skoru (goblet hücre artışı, bağ dokusu artışı, vasküler konjesyon, vasküler proliferasyon, inflamatuar hücre infiltrasyonu, eozinofil infiltrasyonu) anlamlı şekilde azalma göstermiştir (p<0.005). Her iki tedavi grubu arasında histopatolojik değerlendirme skoru açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>0.05). Alerji grubuyla tedavi grupları arasında serum IL- 4, IL-5 ve IFN- ? açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>0.05). Sonuçlar, BCG' nin doku düzeyinde alerjik inflamasyonu azaltması nedeniyle alerjik rinitte alternatif bir tedavi seçeneği olabileceğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Deneysel Alerjik Rinit, Ovalbumin, BCG

Allergic rhinitis is characterized by inflammation of the nasal mucosa, accompanied by itching, rhinorrhea, sneezing, and postnasal drift symptoms. Bacillus Calmette-Guerin (BCG) is used as a vaccine for tuberculosis and leprosy. The aim of this study was to evaluate whether it is investigating the effect of BCG therapy is an option in the treatment of allergic rhinitis. The experimental animals were divided into 6 groups. Group A in which there are control group with seven rats;Group B in which there are seven rats created allergic rhinits;Group C in which there are seven rats that is only given topical BCG; Group D in which there are seven rats that is only given systemic BCG; Group E in which there are seven rats created allergic rhinitis and given intranasal BCG; Group F in which there are seven rats created allergic rhinits and given systemic BCG were arranged.A rat in group C died. Allergic rhinitis was created by being given intraperitoneal ovalbumin every other day for 14 days to experimental animal groups except from A,C,D groups. After 15 days, these groups were provoked with intranasal ovalbumin daily for 15 days.The rats in Group E were given daily intranasal BCG for 2 weeks after one hour from intranasal ovalbumin,starting on the day 15th and systemic BCG was given weekly for seven weeks,starting 2 weeks before allergies were created to the rats in Group F. Blood samples were taken 24 hours later from the end of the study and IL-4, IL-5 and IFN-y were measured by ELİSA. Additionally animals were sacrificed and nasal mucosa was stored for histological examination. In both groups treated with systemic BCG and topical BCG, histopathological evaluation score (goblet cell increase, connective tissue increase, vascular congestion, vascular proliferation, inflammatory cell infiltration, eosinophil infiltration) were significantly decreased compared to the allergy group.(p <0.005). There was no significant difference in histopathological evaluation scores between the two treatment groups (p >0.05). There was no significant difference in serum IL-4, IL-5 and IFN- arasında between allergy and treatment groups. (p>0.05) The results showed that BCG may be an alternative treatment for allergic rhinitis because it reduces the allergic inflammation at the tissue level. Key Words: Experimental allergic rhinitis, OVA , BCG
Comparison of systemic and intranasal bcg treatment in experimental allergic rhinitis-induced rats
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz