Tek umbilikal arterli fetuslarda yapısal anomalilerin sıklığı: 34 olgunun sonuçları - Atilgan, Remzi; Boztosun, Abdullah; Çelik, Aygen; Özercan, Mehmet Reşat (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek umbilikal arter ( TUA ) saptanan olguların perinatal sonuçlarını sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Mart 2006 ile Ocak 2011 tarihlari arasında TUA saptanan 34 olgu dahil edildi. Bulgular: Onaltı ile 37 gebelik haftaları arasında tanı konuldu. Ortalama maternal yaş 28.1 yıl olarak bulundu. On fetusta ek anomali saptandı. TUA insidansı kız fetuslarda erkek fetuslardan daha yüksek idi. Majör yapısal anomali insidansı % 29 bulundu. Majör anomali insidansı kız fetuslarda erkek fetuslardan daha yüksekti. Sonuç: TUA, gebeliğin 24. haftasından önce tespit edilebilir. Erken prenatal tanı ve yönetim karyotip analizi ve postnatal sonuçlar için önemlidir. Detaylı ultrasonografi incelemesi ilave konjenital anomalilerin tespiti için yapılmalıdır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum