İnsanı Kendi Yaşamının Öznesi Yapmaya Yönelik Kazanımların Hayat Bilgisi Programı Kapsamında İncelenmesi - Demirtaş, Zülfü; Kahveci, Gökhan (Abdulkadir UZUNÖZ, 2012)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 1., 2. ve 3. sınıf Hayat Bilgisi dersi programlarının öğrencileri kendiyaşamlarının öznesi durumuna getirebilecek kazanımların incelenmesi ve tartışılmasıdır. Araştırma nitelaraştırma paradigması doğrultusunda tasarlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmada doküman incelemesiyapılmıştır. Bu yaklaşım doğrultusunda, 2010-2011 eğitim öğretim yılında ilköğretim 1., 2. ve 3. sınıf Hayat Bilgisidersi programları incelenmiş, bu programlarda yer alan bireyi kendi yaşamının öznesi durumuna gelmesinisağlayabilecek kazanımlar belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre İlköğretim 1., 2. ve 3. Sınıf Hayat Bilgisidersi programlarının incelenmesi sonucunda, her sınıfta aynı adla yer alan temalarda (Okul Heyecanım, BenimEşsiz Yuvam, Dün Bugün Yarın) öğrenciyi kendi yaşamının öznesi yapabilecek niteliklere sahip kazanımların yeraldığı görülmüştür.

The aim of this research is to determine if the programs of Life Science Course in 1st, 2nd and 3rd grades ofElementary School has the acquisitions that makes the students the subject of their lives. The research has beendesigned and carried out oriented to qualitative research paradigm. Document investigation has been donewithin the research. Oriented to this approach, Life Science Course programs of 1st, 2nd and 3rd grades ofElementary school has been researched in 2010-2011 education year, and within these programs, acquisitions thatmakes the individual the subject of his own life has been identified. According to the data of the research, afterthe investigation of Life Science Course programs of 1st, 2nd and 3rd grades of Elementary schools, within thethemes that has the same name in every class (My Excitement for School, My Unique Home, Yesterday TodayTomorrow) it has been seen that the acquisitions having the qualitiy of making the students the subject of theirlives.
Investigation of The Gains To Make The Subject of Humans Life Within The Context of Life Science Program
Keywords: Studies on Education; Eğitim Üzerine Çalışmalar