BİST 30'DAKİ ŞİRKETLERİN İŞLETME SERMAYESİ FİNANSMANININ ŞİRKET KÂRLILIĞINA ETKİSİNİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE İNCELENMESİ - ATAŞ, ANIL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, işletme sermayesi yönetimi ile kârlılık arasındaki ilişkiyi BIST 30'da işlem gören finans sektörü dışındaki yirmi altı büyük ölçekli işletme üzerinden 2020–2024 dönemi verileriyle analiz edilmektedir. Araştırmanın amacı, cari oran, likidite oranı ve nakit dönüş süresi gibi işletme sermayesi bileşenlerinin aktif ve öz sermaye kârlılığı üzerindeki etkisini panel veri analizi yöntemiyle incelemektir. Elde edilen bulgular bu bağımsız değişkenlerin kârlılık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir. Bu sonuç, işletme sermayesinin kârlılıkla olan ilişkisinin sektörel, dönemsel ve yapısal faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi, Kârlılık, BİST 30, Panel Veri Analizi.

This study analyzes the relationship between working capital management and profitability using data from 26 large-scale, non-financial companies listed in the BIST 30 index for the period 2020–2024. The aim of the research is to examine the impact of working capital components—such as the current ratio, liquidity ratio, and cash conversion cycle—on return on assets and return on equity using panel data analysis. The findings indicate that these independent variables do not have a statistically significant effect on profitability. This result suggests that the relationship between working capital and profitability should be evaluated in conjunction with sectoral, temporal, and structural factors. The study is expected to contribute to the existing literature. Keywords: Working Capital, Profitability, Bist 30, Panel Data Analysis.
Examining the effect of working capital financing on company profitability of companies in BIST 30 using panel data analysis
Keywords: İşletme