OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA ALEKSİTİMİ İLE MİZAÇ VE KARAKTER ÖZELLİKLERİNİN KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - SAĞLAM, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada bir grup obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastası ve kontrol bireyinin mizaç ve karakter özellikleri ile aleksitimi düzeyinin karşılaştırılması amaçlandı.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğine başvuran ve çalışma ölçütlerini karşılayan 61 OKB hastası ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 65 sağlıklı birey kontrol grubu olarak alındı. Hasta ve kontrol grubuna DSM?IV Eksen-I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID-I), Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20), hasta grubuna ek olarak ise Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ) Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı.Mizaç boyutları yönüyle, OKB hasta grubunun toplam zarardan kaçınma (ZK) skor ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Karakter boyutları yönüyle ise, OKB hasta grubunun kendini yönetme (KY) total skor ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Yine OKB grubunda; duygularını tanıma zorluğu, duygularını ifade etme zorluğu, dışa-dönük düşünme ve aleksitimi total skorları yüksek saptandı. Bununla birlikte OKB hastalarının aleksitimi durumuna göre yapılan değerlendirmesinde; mizaç boyutları yönüyle, aleksitimik grubun toplam ZK skor ortalaması aleksitimik olmayan gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Karakter boyutları yönüyle ise, aleksitimik grubun toplam kendini aşma (KA) skor ortalaması aleksitimik olmayan gruba göre anlamlı olarak yüksek iken; KY ve işbirliği yapma (İY) skor ortalamaları ise düşük bulundu.Araştırmamızın sonuçları OKB hasta grubu ile kontrol grubu arasında MKE parametreleri ve aleksitimi düzeyi açısından farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu farklılıkların OKB hastalığıyla nedensel ilişkisini saptamaya yönelik daha fazla sayıda çalışmaya gereksinim vardır.

It is aimed to compare temperament and character features and levels of alexithymia between a group of obsessive-compulsive disorder (OCD) patients and healthy individuals in this study.The study comprised 61 OCD patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry had been diagnosed with OCD according to the criteria of study and 65 healthy controls. Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID-I), Sociodemographic and Clinic Data Form, Temperament and Character Inventory (TCI), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), were administered to both patients and healthy individuals. In addition, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI) were applied to patients.In the patients with OCD, with regard to temperament dimension, the mean scores of harm avoidance (HA) was significantly higher, compared to the scores of healthy controls. With regard to character dimension, the mean scores of self-directedness (SD) was significantly lower compared to healthy ones. Scores of difficulty identifying feelings, difficulty expressing feelings, outward-oriented thinking and total scores of alexithymia were found higher in OCD group. However, at the assessment which was done with regard to the situations alexithymia of OCD patients; in the alexithymic patients, with regard to temperament dimension, the mean scores of HA was significantly higher, compared to the scores of non-alexithymic patients. With regard to character dimension, while the mean scores of self transcendence was significantly higher, SD and cooperativeness mean scores of were lower compared to the scores of non-alexithymic patients.The results of our study demostrated that there were diferences between OCD patients group and control group in terms of TCI parameters and the levels of alexitymia. Further studies are required for investigating the causal relations of these differences with OCD.
Association between clinical variables of obsessive-compulsive disorder and alexithymia, features of temperament and character
Keywords: Psikiyatri