ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖĞRETMENE VERİLEN DEĞER, ÖĞRETMENE YÖNELİK ŞİDDET VE ÖĞRETMENLERİN ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA MÜDAHALE YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - VURAL, ŞEYMA AYDINER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu araştırma ortaöğretim kurumlarında öğretmene verilen değer, öğretmene yönelik şiddet ve öğretmenlerin öğrenci davranışlarına müdahale yaklaşımlarını araştırmaya yönelik nitel bir araştırmadır. Araştırmaya Elazığ il merkezinde bulunan liselerde görev yapan 30 öğretmen katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda, öğretmene verilen değer, öğretmene yönelik şiddet ve öğretmenlerin öğrenci davranışlarına müdahale yaklaşımlarını öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda belirlemeye yönelik 9 soru yer almaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için bilgisayar destekli nitel veri analiz programından yararlanılmıştır. Toplanan verilerin analizi için Betimsel Analiz yöntemi kullanılmıştır ve bulgular temalar ve kategoriler halinde sunulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; Milli Eğitim Bakanlığında ve okullarda öğretmene verilen değerin yeterli düzeyde olmadığı, öğretmenlerin velilerden nispeten daha fazla değer gördükleri, özellikle Bakanlık nezdinde öğretmene verilen değerin öğretmenlerin öğrencilere karşı olan tutumlarına yansıdığı ve velilerin öğretmenlere verdiği değerin öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmayla katılımcıların çoğunun genel anlamda velilerin öğretmenlere değer verdikleri sonucu ortaya konmuştur. Bununla birlikte katılımcılar; velilerin tutumlarının ekonomik, eğitim ve çevre şartlarına göre değişiklik gösterdiğini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin çoğunun psikolojik veya fiziksel şiddete maruz kaldıkları veya meslektaşlarının şiddete maruz kalmasına şahit oldukları, bu durumun öğretmenlerin öğrenciye yaklaşımlarını etkilediği ve öğrenci davranışlarına ilişkin olarak daha duyarsız olma eğilimini güçlendirdiği belirlenmiştir. Öğretmene verilen değerin ve öğretmenlik mesleğinin saygınlığının arttırılmasına ilişkin olarak öğretmenlerin çoğu öğretmenlik mesleğinin ekonomik, sosyal, hukuki statüsünün iyileştirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak eğitimle ilgili politika üretenlere, uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler geliştirilmiştir.

This main aim of this qualitative study is to explore the value given to teachers in secondary education institutions, violence against teachers and intervention approaches of teachers to student behavior. Sampleof the study was 30 teachers working in high schools in Elazig city center. Semi-structured interview form was used to collect data.In the interview form, there are 9 questions to determine the value given to the teacher, violence against the teachers and the intervention approaches of the teachers towards student behavior in line with the opinions of the teachers. A computer-aided qualitative data analysis program was used to analyze the data obtained in the research. "Descriptive Analysis" method was used to analyze the collected data and the findings were presented in categories and themes. According to the findings obtained in the research; it was concluded that the value given to the teacher at the Ministry of National Education and schools is not sufficient, that the teachers see relatively more value than the parents, especially the value given to the teacher at the Ministry affects the attitudes of the teachers towards the students, and the value given by the parents to the teachers affects the teachers' approach to the students. Most of the participants stated that parents value teachers in general. In addition, it was determined that the vast majority of teachers were exposed to psychological or physical violence or witnessed their colleagues' exposure, which affects their approach to the student and strengthens their tendency to be more insensitive about student behavior. It was determined that most of the teachers participating in the study were subjected to psychological or physical violence or witnessed violence from their colleagues, and this situation affected teachers' attitudes towards students and strengthened their tendency to be more insensitive to student behavior. Regarding increasing the value given to the teacher and the dignity of the teaching profession, the majority of teachers think that the economic, social and legal status of the teaching profession should be improved. Based on the results obtained, suggestions have been developed for policy makers, practitioners and researchers.
The value given to the teacher in secondary schools, violence against teacher and teachers' intervention approaches to student behaviors
Keywords: Eğitim ve Öğretim