N-DİKLOROFOSFORİL-P- TRİKLOROMONOFOSFAZEN'İN BAZI AMİNLERLE REAKSİYONLARI - BARAN, HANİFE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi N-DİKLOROFOSFORİL-P-TRÎKLOROMONOFOSFAZEN'ÎNBAZI AMÎNLERLE REAKSİYONLARI Harafe BARAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 61 Fosfazenler, özellikle lineer fosfazenler biyolojik aktif maddelerdir. Fosfazenlerin sentezi, karakterizasyonu ve kullanım alanına yönelik çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, N-diklorofosforil-P-trikîoromonofosfazen'in aminolizi gerçekleştirilmiştir. Lineer fosfazen, hava ve neme karşı duyarlı olduğundan reaksiyonlar havasız ve nemsiz ortamda (argon atmosferinde) yapılmıştır. Sübstitüent olarak 1-metilpiperazin, 1-benzilpiperazin, 4-metüpiperidin, 2- metilpiperidin, 4-hidroksibenzaldehit, hidroksilaminhidroklorür kullanılmıştır. Fosfâzen, fosfor pentaklorür ve amonyum sülfatın reaksiyonundan elde edilmiştir.. Bileşiklerin yapıları İR, *H, 13c, 3 ÎP-NMR ve kütle spektroskopisi yöntemleri ile belirlenmiştir. Yapıları aydınlatılan bileşiklerin, N-di(l-metilpiperazino)fosforil-P-tri(l- metilpiperazino)fosfazen, N-di(l-benzilpiperazino)fosforil-P-tri(-î-benzilpiperazino) fosfâzen, bis[di(4-metilpiperidino)]fosfinoilamin, tri(4-aldo- 1 -fenoksi)fosforil, tri(4-aldoksim- 1 - fenoksi)fosforil'dir. 2-Metilpiperidin ile olan reaksiyonundan karışık bir ürün elde edildi. Ancak saflaştırılamadı. Anahtar Kelimeler : Monofosfazenler, Amin Sübstitüe Monofosfazenler, Aminoliz, N- Diklorofosforil-P-Trikloromonofosfazen Türevleri, Fosfooksimler
The reactions of N- dichlorophosphoryl-P-trichloromonophosphazene with some amines
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry