Analyzing the 5th Grade Social Studies Curriculum of the Century of Türkiye Education Model through Stake’s Responsive Evaluation Model - Kuloğlu, Ayşenur; Tutuş, Fatma (Amasya University, 2025)
The aim of this study is to analyze the 5th grade Social Studies curriculum of the Century of Türkiye Education Model in accordance with Stake's Responsive Evaluation Model. In this study, a qualitative research methodology was adopted, utilizing an embedded single-case study design. The study group comprises 15 Social Studies teachers working in public middle schools affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Elazığ, along with 21 fifth-grade students, during the spring semester of the 2024–2025 academic year. Criterion sampling was used to determine the study group. Data were collected through semi-structured interview forms. Content analysis was used to analyze the data. As a result while teachers generally view the curriculum positively, they report practical challenges such as the density of activities, the abundance of abstract objectives, and limited time. While the clarity and simplicity of the program content and the implementation of process-oriented assessment were viewed positively, it was noted that there were deficiencies in incorporating national culture and local values into the textbooks and instructional materials. Students, on the other hand, described the program content as enjoyable and noted that group work and topics related to ancient civilizations increased their engagement.

Bu çalışmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersi öğretim programını Stake’in İhtiyaca Cevap Verici Değerlendirme Modeli’ne göre analiz etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden iç içe geçmiş tekli durum deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Elazığ ili merkezinde MEB’e bağlı resmi ortaokullarda görev yapan 15 Sosyal Bilgiler dersi öğretmeni ve 21 kişiden meydana gelen 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunun oluşturulmasında, amaçlı örnekleme türlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan “yarı yapılandırılmış görüşme formları” kullanılmıştır. Verilerin analizinde, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında öğretmenler programı genel olarak olumlu bulduklarını ancak etkinlik yoğunluğu, soyut hedeflerin fazlalığı ve zaman yetersizliği gibi uygulamaya dönük sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca programın içeriğinin sade ve anlaşılır olması, süreç odaklı değerlendirmenin yapılması olumlu karşılanırken, kitap ve materyaller ile milli kültüre ve yerel değerlere yer verilmesi konusunda eksikler olduğu ifade edilmiştir. Öğrenciler ise program içeriğini eğlenceli bulduklarını belirtmiş; grup çalışmaları ve eski uygarlıklarla ilgili içeriklerin derse ilgiyi artırdığını ifade etmişlerdir.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Stake’in İhtiyaca Cevap Verici Değerlendirme Modeli’ne Göre Analizi
Keywords: Curriculum Development in Education; Eğitimde Program Geliştirme; Curriculum Evaluation in Education; Eğitimde Program Değerlendirme