YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULLARINDAKİ İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTLARININ GERÇEKLEŞME DÜZEYİNE İLİŞKİN YÖNETİCİ, ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ALGILARI (MALATYA İLİ ÖRNEĞİ) - YAPRAK, KUMRAL ÜNSEVER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Araştırmanın genel amacı, Malatya ilindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını İlköğretim Kurumları Standartlarını Öğrenci, Öğretmen ve Yöneticilerine Göre Görüşlerini belirlemek, belirlenen görüşlere dayalı olarak Malatya ilindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını değerlendirmektir. Bu sebeple, 2009-2010 öğretim yılı bahar döneminde Malatya ili [Akçadağ YİBO, 75. Yıl İMKB YİBO (Arapgir), Tatkınık YİBO (Arguvan), Battalgazi YİBO, 75. Yıl İMKB YİBO (Hekimhan), Pütürge YİBO, Tepehan YİBO (Pütürge)] YİBO okullarında araştırma yapılmıştır.Öğrenci ve öğretmenlere betimsel nitelikte bir araştırma yapılmış olup, veriler tarama yoluyla toplanmıştır. Yöneticilere ise betimsel nitelikte veriler yanında nicel verilerden araştırma yapılmıştır. Araştırmada Malatya ilindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarını İlköğretim Kurumları Standartlarını Öğrenci, Öğretmen ve Yöneticilerine Göre Görüşlerini belirlemek amacıyla ölçek hazırlanmıştır. Ölçek MEB İlköğretim Kurumları Standartlarından derlenmiştir. Ölçek farklı üniversitelerde bulunan eğitim alanında çalışan öğretim üyelerine gönderilmiş ve öneriler doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için ise araştırma örneklemi dışında kalan gruplara uygulanarak, verilerin güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alpha katsayısı belirlenmiş ve faktör analizi yapılmıştır. Uzman görüşü alındıktan sonra gerekli görülen maddelerin ölçekten çıkarılması ile ölçek uygulamaya hazır hale getirilmiştir.Toplanan veriler; frekans, yüzde hesaplamaları, t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile analiz edilmiştir. Yöneticilerin ve öğretmenlerin görüşleri arasında; Cinsiyet, yaş, eğitim durumu, YİBO'nun bulunduğu yeri, kadro durumu, branş durumu, Katılımcıların YİBO'da görev yılı, ikamet yeri değişkenlerine göre anlamlı bir fark olup olmadığı, istatistiksel testler ile sınanmıştır. Öğrencilerin görüşleri arasında; cinsiyet, sınıf, yaş, YİBO'da bulunma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir fark olup olmadığı istatistiksel testler ile sınanmıştır. Elde edilen bulgular, tablolar halinde sunularak yorumlanmıştır. Öğretmen anketlerinde, yaş, eğitim durumu, YİBO'nun yeri, kadro durumu, branş durumu, YİBO'da görev yılı, ikamet yeri değişkenleri anlamlı farkların çıkması için birleştirme yoluna gidilmiştir. Öğrenci görüşleri arasında sınıf, yaş, YİBO'da bulunma süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farkların çıkması için birleştirme yoluna gidilmiştir.Ulaşılan bulgulara göre, YİBO'larda çalışan öğretmenlerin branş durumu açısından Eğitim yönetimine ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.YİBO'larda çalışan öğretmenlerin YİBO'da çalışma süresi açısından İlköğretim Kurumları Standartlarına (Eğitim Yönetim Boyutu) İlişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.YİBO'larda okuyan öğrencilerin cinsiyet açısından İlköğretim Kurumları Standartlarına (Eğitim Yönetim Boyutu) ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.YİBO'larda okuyan öğrencilerin cinsiyet açısından İlköğretim Kurumları Standartlarına (Destek Hizmetleri Boyutu) ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.YİBO'larda okuyan öğrencilerin sınıf açısından İlköğretim Kurumları Standartlarına (Öğrenme Öğretim Boyutu) ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.YİBO'larda okuyan öğrencilerin yaşları açısından İlköğretim Kurumları Standartlarına (Eğitim Yönetimine) ilişkin görüşlerinde anlamlı farklılaşma bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Yatılı İlköğretim Bölge Okulları, İlköğretim KurumlarıStandartları.

The general aim of this study is to set standarts of organizations and assess regional boarding primary schools (YIBO) in Malatya according to directors, teachers and students? view. For this reason, the spring term of 2009-2010 academic year in Malatya [Akcadag YIBO, 75th Year ISE YIBO (Arapgir), Tatkınık YIBO (Arguvan), Battalgazi YIBO, 75th Year ISE YIBO (Hekimhan), Puturge YIBO, Tepehan YIBO (Pütürge)] YIBO?s schools were investigated.A descriptive study was made among students and teachers and the data were collected through scanning. For managers, the quantitative data has been studied in addition to descriptive data. For this reason, research in the province of Malatya, Regional Boarding Primary Schools Primary Education Institutions Standards Students, Teachers, Managers has been prepared according to the scale in order to determine their views. This scale has been compiled on Primary Education Standards. This scale was sent to faculty members working in the field of education in different universities and re-arranged in line with recommendations. To determine the construct validity of the scale applied to groups other than the research sample, data reliability coefficient was calculated answers. Expert opinion in the matter after obtaining the necessary removal of the scale with the scale is ready to implement.The data collected, frequency, percentage calculations, the t-test and ANOVA (F) were analyzed. Between the opinions of administrators and teachers, gender, age, education level, YIBO's location, staff availability, industry status, duties at YIBO, whether there is a significant difference according to place of residence variables, statistical tests have been tested with. Between the opinions of students, gender, class, age, duration of beeing in YIBO whether there is a significant difference according to the variables were tested with statistical tests. The findings, presented in tables interpreted. The poth of combining the variants such as gender, age, education level, YIBO?s location, staff availability, industry status, duties at YIBO, is followed in order reveal expressive differenus. Teacher surveys, age, educational status, place of YİBO'nun, staff availability, industry status, year of YİBO', place of residence variables were encouraged to merge to release significant differences. Between the views of the Student class, age, YİBO'da significant differences according to the duration of my variables were encouraged to merge to release significant differences.Due to the findings concluded, an expressive differentation is found in the opinions of the teachers who work in YIBO?s, regarding Primary Corporate Standarts (Education Management) in terms of branch condition.An expressive differentation is found in the opinions of teachers who work in the YIBO?s, Primary Corporate Standarts regarding education management in terms of duration of work in YIBO?s.An expressiive differentation is found in the opinions of students who attend to YIBO?s, regarding Primary Corporate Standarts education management in terms of gender issues. (the dimension of the support services) An expressive differentation is found in the opinions of students who attend to YIBO?s, regarding Education of learning in terms of YIBO?s.An expressive differantation is found in Elementary school students in the class of YİBO' s Standards Institutions (Learning Teaching size),An expressive differentation is found in the opinions of students who attend to YIBO?s, regarding Primary Corporate Standarts (Education Management) in terms of the ages of the students.
A thesis on the perceptions of directors, teachers and students about the fulfillment degree of primary school foundotion standarts at regional boarding primary schools (a sample of Malatya district)
Keywords: Eğitim ve Öğretim