CONTENT ANALYSİS OF YOUTUBE VİDEOS RELATED TO CULTURAL HERİTAGE İN TURKEY İN THE UNESCO WORLD HERİTAGE LİST - Halaç, Hicran Hanım; Bademci, Fikret (TÜRKİYE TEMEL BİLİMLER ARAŞTIRMA VAKFI, 2022)
Thanks to the two-way interaction between source and receiver, information can be produced by users in social media, which is rapidly increasing in popularity. YouTube, a social media platform whose content is produced only by its users, emerges as a medium where videos are shared. Individuals present the videos they create through their personal experiences on YouTube to the service of other users. Since the number of users is high on YouTube, where users are also content producers, promotional videos have an important place. Introductory videos on cultural heritage are one of them. In this context, the information included in the content of cultural heritage promotional videos is important for the effectiveness of the promotion. The purpose of this study is to analyze the content of the videos on the YouTube search engine about cultural heritage protected by UNESCO and to determine which features of cultural heritage are brought to the fore. In the study, the names of 18 cultural heritage in Turkey, which are included in the UNESCO World Heritage List, were searched in the YouTube search engine as they were listed, and the results were subjected to the limitation of videos shorter than 4 minutes and relevance, and the auditory content analysis of the top 3 videos was made. As a result of the study, it was observed that the similarities of the information given in different videos belonging to the same cultural heritage were low.

Kaynak ve alıcı arasındaki çift yönlü etkileşim sayesinde popülaritesi hızla artan sosyal medyada bilgi kullanıcılar tarafından üretilebilmektedir. İçeriği yalnızca kullanıcıları tarafından üretilen bir sosyal medya platformu olan YouTube videoların paylaşıldığı bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyler kişisel deneyimleri aracılığıyla oluşturdukları videoları YouTube’da diğer kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Kullanıcılarının aynı zamanda içerik üreticisi olduğu YouTube’da kullanıcı sayısının fazla olması nedeniyle tanıtım videoları önemli bir yer tutmaktadır. Kültürel miraslarla ilgili hazırlanan tanıtım videoları da bunlardan birisidir. Bu bağlamda kültürel miras tanıtım videolarının içeriklerinde yer alan bilgiler tanıtımın etkili olabilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, UNESCO tarafından koruma altına alınan kültürel miraslarla ilgili YouTube arama motorunda yer alan videoların içeriklerini analiz etmek ve kültürel mirasların hangi özelliklerinin ön plana çıkartıldığını tespit etmektir. Çalışmada UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Türkiye’deki 18 kültürel mirasın isimleri listede bulunduğu şekliyle You-Tube arama motorunda aratılmış ve çıkan sonuçlar 4 dakikadan kısa videolar ve alaka düzeyi sınırlandırmasına tabi tutularak üst sırada yer alan ilk 3 videonun işitsel içerik analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda aynı kültürel mirasa ait farklı videolarda verilen bilgilerin benzerliklerinin düşük olduğu görülmüştür.
TÜRKİYE’DE BULUNAN UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NDEKİ KÜLTÜREL MİRASLARLA İLGİLİ YOUTUBE’DA YER ALAN VİDEOLARIN İÇERİK ÇÖZÜMLEMESİ
Keywords: Cultural Studies; Kültürel çalışmalar