KAMU HARCAMALARI VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1990-2022 YILLARI ARASI TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Gürsul, Ayşegül; Tasar, İzzet (My University, 2024)
İktisat biliminin 18. yüzyılda Adam Smith tarafından temellerinin atılmasıyla makro ve mikro anlamda birçok soruna da çözüm arayışları başlamıştır. Adam Smith’e göre ekonomide denge kendi kendine oluşur ve bu nedenle devlet müdahalesine gerek yoktur. Devlet sadece otomatik bu dengenin sağlanamadığı güvenlik, adalet ve sağlık gibi alanlarda kendini gösterebilir. Makro iktisadı kurup geliştiren Keynesyen ekol bu konuda büyük önem arz etmektedir. 1929’dan sonra Keynes’in önderliğini üstlendiği Keyneysen iktisat devletin ekonomide önemli bir yerinin olduğunu savunmuş ve devletin bu rolünü gerekli görmüştür. Söz konusu her iki anlayış ekonomide devletin rolünün ne olması gerektiğine büyük önem atfetmişlerdir. Bu makalede de ekonomide devlet müdahalesinden yola çıkılarak; kamu harcaması türleri olan tüketim, yatırım ve transfer harcamalarının ekonomik büyümeyle arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada birim kök testi uygulanmış ve seriler durağan hale getirilmiştir. Kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında ilişki tespit edilmiş ve ilişkinin yönleri detaylı olarak açıklanmıştır. Bu ilişkinin temellerini teorik olarak Wagner ve Keynes atmıştır. Bunun üzerine yapılan araştırmalar sonucuna göre ilişki Keynes ve Wagner görüşüne göre şekillenmiştir.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Birim Kök Testi; Transfer Harcamaları; Cari Harcamalar; Yatırım Harcamaları