ÖSYM tarafından yükseköğretim programlarına yapılan yerleştirmelerin çoklu zeka kuramı perspektifinden değerlendirilmesi - Tuncer, Murat (My University, 2011)
Çoklu zekâ kuramına göre zekânın sekiz türü vardır. Bu zekâ türlerinin hepsi tüm bireylerde mevcuttur. Fakat bireylerin zekâ türleri farklı derecelerde gelişmiştir. Bu teori geleneksel öğrenme-öğretme yaklaşımlarını değiştirmiştir. Çoklu zekâ kuramı öğrencinin öğretmen yardımıyla kendi zekâ tipini geliştirebileceğini savunmaktadır.Bu araştırmanın amacı dönem başında ve dönem sonunda öğrenci zekâlarmdaki değişimi araştırmaktır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki farklı 12 bölümden 723 öğrencinin katıldığı bu araştırmada Çoklu Zekâ Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve Kay-Kare analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarından biri cinsiyete göre zekâ türü arasında fark olmadığı yönündedir. Bir diğer sonuç ise temel eğitim sonrasında müziksel zekâya sahip kişi sayısının arttığıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları