Eğrisel Yüzeyli Tabakalı Kompozit Plakların Kritik Burkulma Yüklerine Etki Eden Parametrelerin Belirlenmesi - Yanen, Cenk; Tanıi, Murat Can; Solmaz, Murat Yavuz (Osman SAĞDIÇ, 2021)
Bu çalışmada eğrisel yüzeyli tabakalı kompozit plakların burkulma yükü altındaki davranışlarına etki eden parametreler incelenmiştir. Bu amaçla farklı tabaka dizilimlerine, açılarına ve geometrik özelliklere sahip tabakalı hibrit kompozitlerin kritik burkulma yüklerindeki değişim sayısal olarak araştırılmıştır. Kompozit malzeme tasarımında fiber malzemesi olarak karbon, cam ve aramid fiber tercih edilmiş ve 6 farklı dizilim uygulanmıştır. Kumaş türünün yanı sıra oryantasyon açılarının kritik burkulma yükü üzerindeki etkisini inceleyebilmek için 0°, 45°, -45° ve 90 ° açılarına sahip tek yönlü kumaşlar 6 farklı şekilde kullanılmıştır. Eğrisel yüzeyli kompozit plaklarda geometrik özelliklerin burkulma özellikleri üzerindeki etkisini gözlemleyebilmek için numuneler 4 farklı eğrilik yarıçapı ve 2 farklı eğrilik açısında tasarlanmıştır. Modelleme ANSYS paket programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kritik burkulma yükleri belirlenerek kıyaslanmıştır. Eğrisel yüzeyli kompozit plaklarda eğrilik yarıçapı ve eğrilik açısı arttıkça kritik burkulma yükünün arttığı tespit edilmiştir.

In this study, parameters affecting the behavior of curved laminated composite plates under buckling load were investigated. For this purpose, the change in critical buckling loads of layered hybrid composites with different layer arrangements, angles and geometrical properties was investigated numerically. In the composite material design, carbon, glass and aramid fiber were preferred as fiber material and 6 different arrays were applied. In order to examine the effect of orientation angles on critical buckling load as well as fabric type, unidirectional fabrics with 0°, 45°, -45° and 90° angles were used in 6 different ways. In order to observe the effect of geometric properties on buckling properties of curved laminated composite plates, the samples were designed with 4 different radius of curvature and 2 different curvature angles. Modeling was done using ANSYS program. As a result of the analysis, critical buckling loads were determined and compared. It has been determined that the critical buckling load increases as the radius of curvature and angle of curvature increase in curved laminated composite plates.
Determination of Parameters Affecting Critical Buckling Loads of Curved Laminated Composite Plates
Keywords: Engineering; Mühendislik