Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü'nün Tarihçesi ve Mevcut Durumu - Bağlıoğlu, Mehtap (My University, 2014)
Salgın hayvan hastalıkları, tarih boyunca önemli ekonomik kayıplara yol açmıştır ve bu nedenle her zaman devletleringündeminde öncelikli bir konu olmuştur. Bu hastalıklarla mücadele etmek amacıyla çeşitli önlemler alınmıştır. VeterinerKontrol Enstitüleri; hastalıkların teşhis ve kontrolü, koruyucu hekimlik, halk sağlığı, hijyen, halkın ve yetiştiricilerinbilgilendirilmesi, hizmet alanlarındaki serbest veteriner hekimler, kamu veteriner hekimleri ve veteriner sağlıkteknisyenlerinin meslekî eğitimi gibi konularda Türkiyede veteriner hekimliği hizmetleri yönünden önemli kuruluşlardır. Buçalışmada, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsünün tarihsel gelişiminin ve mevcut durumunun değerlendirilmesiamaçlanmıştır. Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü arşiv belgeleri, laboratuvar kayıtları, fen kurulu kararları, ilgili Bakanlığasunulan brifing dosyaları ve Kurum fotoğrafları incelenmiş, Kurum personeli ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Konuyla ilgilikitap ve makaleler taranmıştır. Elde edilen veriler, tarih araştırmalarında kullanılan retrospektif yöntem ile değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsünün veteriner hekimliği hizmetleri ve Türkiye hayvancılığı için önemli birKurum olduğu sonucuna varılmıştır. Bu yüzden, gelecekte de çalışmalarına devam etmesinin önemli ve gerekli olduğusavunulabilir
Keywords: Tarih; Halk ve Çevre Sağlığı; Veterinerlik