Bir Reklam Çekiciliği Olarak Akışkan Cinsellik: The Secret Life of Flowers Örneğinde Bir Çözümleme - Goker, Goksel; Göker, Neslihan (My University, 2020)
Cinsellik, en temel reklam çekiciliklerinden biridir. Günümüz reklamcılık anlayışıiçerisinde, reklam iletisinin hedef kitleye en etkin şekilde ulaştırılması ve reklamıngüçlü bir etki bırakması amacıyla, reklamlarda cinsel çekiciliklerin yoğun bir şekildekullanıldığı görülmektedir. İstisnai durumlar olmakla birlikte, reklamlarda cinselçekiciliğin çoğunlukla heteroseksüel anlam dünyası ve söylem düzeni içerisindekullanıldığı ifade edilebilir. Cinselliğe ilişkin sosyo-kültürel, psikolojik ve ideolojiktartışmaların odağında normalliğe ilişkin tanımlamalar bulunmaktadır. Bu nedenle,cinsellik aynı zamanda bir kimlik problemi olarak değerlendirilir. Bir taraftan normalolan ya da normallik ölçütleri belirlenir, diğer taraftan da normal-dışılık, ötekilik veyamarjinalliğin çerçevesi çizilir. Bu nedenle reklamlarda, genellikle normalliğin sınırlarıiçerisinde işleyen bir cinsel çekicilik stratejisi devrededir. Bu çalışmada; normalliğiaşan, katı heteroseksüel cinsel kimliği akışkan bir forma dönüştürerek fantazmatik biratmosfer yaratan The Secret Life of Flowers reklam filminde kullanılan cinsel çekiciliğinanalizi yapılmaktadır. Reklam çözümlenmesinde göstergebilimsel yöntem esasalınmış; reklam filminin genel betimlemesi, anlatı yapısı, kıyafetler ve anlamlandırmadakullanılan temel zıtlıklar analiz edilmiştir.
Keywords: İletişim; Film; Radyo; Televizyon; Kültürel Çalışmalar; Edebiyat; Sanat; Edebi Teori ve Eleştiri