Yapay sinir ağları ile eksenel yüklü kolonların burkulma analizi - Ülker, Mehmet; Civalek, Ömer (My University, 2002)
Yapı analizinde boyutlandırmada etken olan değerlerin bulunması önemlidir. Eksenel yüklü kolonlar taşıyabilecekleri burkulma yükleri dikkate alınarak tasarımlanırlar. Bu çalışmada çeşitli mesnet koşulları için eksenel yüklü kolonların burkulma yükünü veren çok katmanlı bir ağ yapısı eğitilmiştir. Geriye yayılma eğitim algoritması kullanılan çalışmada dairesel, kare, dikdörtgen ve I kesitli kolonlar incelenmiştir. Üç farklı mesnet durumu için eğitilen ağ, iki ucu mafsallı dördüncü sınır koşulu için test edilmiştir. Bu durumda çubuk geometrisi, eğitim setinde olmayan kare kesit ve I kesit olarak seçilmiştir. Elde edilen sonuçların yeter duyarlılıkta olduğu görülmüştür. Mantıksal programlama tekniğinin bu alandaki uygulama potansiyeli vurgulanmıştır.
Keywords: Mimarlık; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği