OSMANLI TIP METİNLERİNDE GEÇEN CERRAHÎ ALET ADLARI ÜZERİNE - Gürlek, Mehmet (Fırat University, 2015)
14. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı sahasında Türk dili ile yazılan eserlerin arttığını görmekteyiz. Bu eserler içinde tıp alanında yazılanlar sadece dil çalışmaları için değil botanikten halk hekimliğine, farmakolojiden tıp tarihine kadar bilim tarihimiz için büyük önem arz eder. Bu çalışmada Osmanlı sahasında yazılmış ilk Türkçe cerrahî tıp yazmalarında geçen cerrahî alet adları üzerinde durulacaktır. Çalışmanın veri tabanını 15. Yüzyıl ile 16. yüzyılın başında yazılmış olan Cerrâhiyyetü'lHâniyye (Müellifi Sabuncuoğlu Şerafeddin), Kitâb-ı Hulâsa-i Tıbb (Müellifi Cerrah Mesud), Alaim-i Cerrâhin (Müellifi İbrahim bin Abdulah) ve Anonim Cerrah-nâme isimli eserler oluşturacaktır. Çalışmada bu eserlerin en iyi nüshaları esas alınmış alet adlarının geçtiği varak ve satır numaraları verilmiş ve metinden örnek cümleler çevriyazı ile aktarılmıştır.