ALTINKUŞAK ÇAYININ ORTA VE AŞAĞI ÇIĞIRI KÖYLERİNDE NÜFUS, YERLEŞME VE EKONOMİK FAALİYETLER - ASLAN, HAMZA (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziAltınkuşak Çayının Orta ve Aşağı Çığırı Köylerinde Nüfus, Yerleşme veEkonomik FaaliyetlerHamza ASLANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüCoğrafya Ana Bilim DalıELAZIĞ-2006, Sayfa: X+151Altınkuşak çayı orta ve aşağı çığırı köyleri Doğu Anadolu Bölgesinin YukarıFırat Bölümünde Elazığ ilinin batı ve kuzeybatısında yer almaktadır.Çalışma alanının nüfusu 1935 yılından 1980 yılına kadar sürekli artarken, 1980yılından sonrasında ise azalmaktadır.Çalışma alanı tarih boyunca Huriler, Hititler, Urartular, Romalılar, Bizanslılar,Araplar, Selçuklular ve Osmanlıların iskân alanı olmuştur. Çalışma alanında 31 köy ve23 mahalle ile ağıl, çiftlik ve sayfiye yerleşmeleri mevcuttur.Çalışma alanındaki köylerin ekonomik faaliyetleri tarım ve hayvancılıktır.Tarımsal arazilerde buğday, arpa, nohut, şekerpancarı ve mısır üretimi yapılmaktadır.Arazinin engebeli, doğal bitki örtüsünün bozkır olması koyun yetiştiriciliğiniarttırmıştır. 1980 yılından sonra kümes hayvancılığı yaygınlaşmıştır.Çalışma alanının Elazığ şehir merkezine yakın olması ve ulaşım imkânlarınınelverişli olması nedeni ile kırsal alandaki verimli topraklar üzerinde sanayi tesislerikurulmuştur.ANAHTAR KEL MELER: Altınkuşak Çayı, Sayfiye yerleşmeleri, Nüfus,Yerleşme, Ekonomik FaaliyetlerI

SUMMARYMaster ThesisPopulation, Settlement and Economic Activities in Middle and Lower Part ofVillages of Altınkuşak StreamHamza ASLANUniversity of FıratThe Institute of Social ScienceThe Department of GeographyELAZIĞ- 2006- Page: X+151The Middle and Lower Part villages of Altınkuşak Stream are located in thewest and northwest of City Elazığ in the Upper Euphrates Part in the East AnatolianRegion.The population of the investigation area increased from 1935 to 1980, whereas ithas decreased after 1980.Investigation area became a settlement place for Gurris, Hittites, Romans,Byzantines, Arabians, Seljuks and Ottomans. In this area, there are 31 villages and 23quarters as well as sheepfolds, farms and summer places.Economic activities of the villages are agriculture and stock-raising. Inagricultural lands, wheat, barley, chickpea, sugarbeet and corn are produced. Becausethe land is rough and vegetation of it is stepe caused sheep-raising to increase. After1980 poultry-raising has become widespread.Because of the fact that investigation area is close to Elazığ City Center andtransportation possibilities are convenient, industrial foundations have been establishedon productive land in the rural area.Key Words: Altınkuşak Stream, Summer Places, Population, Settlement andEconomic Activities.I
Population, settlement and economic activities in middle and lower part of villages of Altınkuşak stream
Keywords: Coğrafya