Neutrophil to Lymphocyte and Platelet to Lymphocyte Ratios in Peritoneal Dialysis-Related Peritonitis Periton Diyalizi İlişkili Peritonitlerde Nötrofil-Lenfosit ve - Gurel, Alı; Dogukan, Ayhan; Çeliker, Hüseyin; Ulu, Ramazan; Yiğit, İrem Pembegül; Aygen, Bilge (My University, 2015)
Öz AMAÇ: Periton diyalizi (PD) hastaları için peritonit önemli bir sorundur. Son dönem böbrek hastalığı (SDBH) olgularında enfeksiyon olmaksızın, eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) ve C- reaktif protein (CRP) düzeylerinin arttığı gösterilmiştir. Nötrofil-lenfosit (NLO) ve platelet-lenfosit oranları (PLO) güncel çalışmalarda enfeksiyöz ve öteki inflamatuvar olayların ayırımında yeni inflamatuvar belirteçler olarak çalışılmıştır. Bakteriyel PD peritonitlerinde NLO ve PLOlarının tanısal değeri araştırıldı. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Tedavi ettiğimiz 40 peritonit epizodunu değerlendirdik. NLO ve PLO başlangıçta ve peritonit tedavisi sonrası değerlendirildi. Aynı parametreler 20 kontrol olgusu için de hesaplandı. BULGULAR: CRP ve ESH gibi klasik inflamasyon belirteçleri, NLO ve PLO peritonitin başarılı tedavisi sonrası anlamlı biçimde azaldı (p< 0,05). SONUÇ: NLO ve PLO peritonit seyrinin takibinde değerli parametreler olup, peritonit tedavisi ile klasik inflamasyon belirteçleriyle korelasyon gösteren seyir izlemektedirler. Dahası NLO ve PLO, klasik belirteçlere kıyasla hem daha ucuz ve hem de hesaplanması kolay parametrelerdir. Anahtar sözcükler: Periton diyalizi, Peritonit, Nötrofil-lenfosit oranı, Platelet-lenfosit oranı
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi