EBEVEYNLİK PİŞMANLIĞI ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Aktu, Yahya; Şahin, Yahya Şahin; Genç, Hulisi (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, ebeveynlerin ebeveynlik kararlarından duydukları pişmanlıkları ölçmek üzere geliştirilmiş olan Ebeveynlik Pişmanlığı Ölçeği’nin (EPÖ) Türkçe’ye uyarlamasını yapmak ve psikometrik özelliklerini incelemektir. Araştırmada üç farklı örneklem kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi 395 (277 anne, 118 baba), doğrulayıcı faktör analizi 304 (196 anne, 108 baba), ölçüt geçerliği ise 87 (59 anne, 28 baba) ebeveynden toplanan veriyle gerçekleştirilmiştir. EPÖ’nün psikometrik özellikleri açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, iç tutarlık, yakınsak geçerlik ve ölçüt geçerliği yöntemleriyle incelenmiştir. Yapılan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizinde ölçeğin tek faktörlü bir yapı gösterdiği ve faktör yüklerinin .517 ile .893 arasında değiştiği görülmüştür. Güvenirlik kapsamında yapılan Cronbach alfa iç tutarlık katsayısının ? = .949, McDonal’s Omega katsayısının ise ? = .937 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yakınsak geçerliği değerlendirmede AVE ve CR katsayıları incelenmiş ve bunların sırasıyla .79 ve .88 olduğu ortaya konulmuştur. Ölçüt geçerliği için Ebeveyn Tükenmişliği Ölçeği kullanılmıştır ve buna göre EPÖ ile aralarında pozitif yönde yüksek düzeyde bir ilişki (r = .846) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak tüm psikometrik özellikler birlikte ele alındığında ebeveynliğe ilişkin pişmanlık durumunu ölçen EPÖ’nün ebeveynlerde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu söylemek mümkündür.
Keywords: Ebeveynlik; Ölçek uyarlama; Ebeveyn tükenmişliği; Ebeveynlik pişmanlığı