Kadına Yönelik Şiddet ve Hukuksal Boyutu - Şen, Mehmet Ali; Pirincci, Edibe (My University, 2020)
Bu çalışma kadına yönelik şiddet ve hukuksal boyutu hakkında genel bir bilgi vermek amacıyla yapılmıştır. Kadına yönelik şiddet; kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem ve bu eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma olarak tanımlanmaktadır. Kadın hak ve özgürlüğünün korunması ve kadına yönelik şiddetin engellenmesi amacıyla hukuksal olarak çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Türkiye’de ise devlet eliyle kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için İstanbul Sözleşmesi imzalanmış, 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair yasa çıkarılmıştır. Her ne kadar kadına yönelik şiddeti engellemek amaçlı kanunlar çıkarılsa da yine de bu hukuksal çalışmalar şiddetin ortaya çıkmasında yetersiz kalmaktadır. Ataerkil aile yapısının hâkim olduğu anlayışlardan kaçınılmalı kadına hak ettiği değer verilmeli ve toplumsal cinsiyet ayrımından kaçınılmalıdır
Keywords: Sosyal Çalışma; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Hukuk