MANYETİK AŞINDIRICILARLA DÜZLEM YÜZEYLERİN İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - DEMİREL, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Gelişen teknolojiyle birlikte hassas ürünlerin işlenmesinde kullanılan yöntemler giderek artmaktadır. Havacılık, uzay, elektronik ve medikal endüstrileri için yeni yüzey işleme yöntemleri geliştirilmektedir. Manyetik aşındırıcılarla işleme (MAİ), işlenen bölgede manyetik alan yardımıyla tutulan aşındırıcı ve manyetik tozlar yardımıyla talaş kaldıran yeni bir imalat yöntemidir. Bu yöntem ile talaşlı işlenen malzemelerde oldukça yüksek kalitede yüzeyler elde edilmektedir. Yüzeyden kaldırılan talaşların boyutları mikron büyüklüğünde olduğundan diğer talaşlı imalat yöntemlerine göre işlenen yüzeyde daha az hasar meydana gelir. Manyetik aşındırıcı toz ile İşleme yöntemi, karmaşık geometriye sahip iç yüzeyleri çok uzun ve genişliği çok az olan parçaların yüzeylerinin işlenmesinde kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu parçalara, hassas miller, seramik yüzeyler, taşların ulaşamayacağı kıvrık yüzeyler örnek gösterilebilir. Manyetik toz olarak genellikle demir tozu (????2??3) seçilirken aşındırıcı olarak silisyum karbür (SiC), aliminyum oksit (????2??3) tozları kullanılır. İşlem süresi, aşındırıcı miktarı ve sistemin devir sayısı, mıknatıs sayısı parametrelerine bağlı olarak en uygun şartlar araştırılmıştır. İşleme zamanı 60 dakika olarak sabit tuttuk devir sayısı 500 devir / dakika, mıknatısların iş plakasına uzaklığı 4 mm, mıknatıs sayısı 4-8-12 adet alındı. Toz oranları 50 ???? – 100 ???? – 150 ???? alındı. Toz ağırlıkları ????2??3 tozu 55 gram, SiC tozu 20 gram, ????2??3 tozu 20 gram, SAE 30 yağlayıcı 2.5 gram, Gliserin 2.5 gram alındı. Anahtar kelimeler: Manyetik aşındırıcı, Yüzey işleme, Yüzey pürüzlülüğü, Yüzey kalitesi, Parlatma, Mikro işleme

With the developing technology, the methods used in the processing of sensitive products are increasing. New surface treatment methods are being developed for aerospace, electronics and medical industries. Machining with magnetic abrasives (MAI) is a new manufacturing method that uses sawdust to remove chips by abrasive and magnetic powders, which are held by the magnetic field in the machined zone. With this method, very high quality finishes are obtained in the machined materials. Since the size of the shavings removed from the surface is micron size, less damage occurs on the surface treated than other machining methods. Machining with magnetic abrasive powder is a method that can be used to process surfaces of parts with complex geometries that are very long and very small in width. These pieces, fine millers, ceramic surfaces, curved surfaces that stones can not reach are examples. While iron dust is generally selected as magnetic powder, silicon carbide (SiC), aluminum oxide powder is used as abrasive. The optimum conditions were investigated depending on the process time, the amount of abrasive and the number of revolutions of the system, the number of magnets. The machining time was 60 minutes, the fixed number of revolutions of the seat was 500 rpm, the distance to the work plate of the magnets was 4 mm, and the number of magnets was 4-8-12. Powder ratios were taken from 50 ?m - 100 ?m - 150 ?m. The powder weights were 55 grams of ????2??3 powder, 20 grams of SiC powder, 20 grams of ????2??3 powder, 2.5 grams of SAE 30 lubricant, 2.5 grams of glycerin. Keywords : Magnetic Abrasives, Finishing, Surface Roughness, Surface quality, Polishing, Micro Machining
Investigation of flat surfaces wi?th magnetic abrasive assisted finishing process
Keywords: Makine Mühendisliği