SIĞIRLARDA DİZ EKLEMİNİN MR VE CT İLE 3DYAPILANMASI VE AQUAPORİN 1-2-3 DAĞILIMININ ARAŞTIRILMASI - ALKLAY, ASUMAN ARKAŞ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Diz, vücudun en büyük eklem boşluğuna sahip olan eklemdir. Hem kompleks yapısı gereği hem de vücudun ağırlığını taşıması sebebiyle birçok araştırmaya konu olmuştur. Bilindiği üzere ülkemizde büyük hayvan yetiştiriciliği hayvan ekonomisinin temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Büyük hayvan yetişticiliğinde, eklem hastalıklarıyla oluşan topallıklar hayvan refahını etkileyerek ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu durum önce sürü ekonomisini daha sonra ise ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Böylesine karmaşık yapıya sahip olan diz ekleminin morfolojisinin iyi bilinmesi hem Beşeri hem de Veteriner Hekimlik alanında diz eklemi ile ilgili patolojilerin tanısında ve tedavisinde önem arz etmektedir. Bölge anatomisi hakkında detaylı bilgiler olsada, literatür taramalarında Simental ırkı sığırların diz ekleminin MR ve BT görüntülerinin incelendiği, 3 boyutlu (3D) modellemesinin yapıldığı ve Aquaporin dağılımının araştırıldığı herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada Simental ırkı sığırlarda diz eklemini hem morfometrik hem de morfolojik olarak birçok metodla incelemeyi amaçladık. Diz ekleminin anatomik yapısı Röntgen, BT ve MR görüntüleriyle detaylı olarak incelendi. BT görüntülerinden elde edilen iki boyutlu görüntülerden üç boyutlu modeller elde edildi ve morfometrik ölçümler yapıldı. MR görüntülerinde ise meniscus'lar, ligament'ler ve diğer yumuşak dokular detaylı bir şekilde hem morfolojik hem de morfometrik olarak incelendi. Ayrıca Simental ırkı sığırlarda diz eklemi kıkırdak, meniscus ve ligament dokusunda immünohistokimyasal metotla AQP-1, AQP-2 ve AQP-3'ün ekspresyonu ilk kez ortaya konuldu. Yapılan literatür taramaları sonucunda Simental ırkı sığırlarda diz eklemini hem morfolojik hem morfometrik hem de immünohistokimyasal olarak incelenmiş bir çalışma olmamasından dolayı sunulan çalışma sonuçlarının hem veteriner anatomi alanına güncel veriler sağlayacağını hem de devamında yapılacak olan benzer çalışmalara zemin hazırlayacağını düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Simental Sığır, Diz eklemi, 3D Modelleme, Aquaporin 1,2,3

The knee is the joint with the largest joint space in the body. It has been the subject of many researches both due to its complex structure and because it carries the weight of the body. As it is known, large animal breeding constitutes one of the cornerstones of the animal economy in our country. In large animal husbandry, lameness caused by joint diseases affects animal welfare and causes serious yield losses. This situation negatively affects the herd economy and then the country's economy. Knowing the morphology of the knee joint, which has such a complex structure, is important in the diagnosis and treatment of knee joint pathologies in both human and veterinary medicine. Although there is detailed information about the anatomy of the region, no study was found in the literature in which MRI and CT images of the knee joint of Simmental cattle were examined, 3D modeling was performed and the distribution of Aquaporin was investigated. In this study, we aimed to examine the knee joint in Simmental cattle, both morphometrically and morphologically, with many methods. The anatomical structure of the knee joint was examined in detail with X-ray, CT and MR images. Three-dimensional models were obtained from two-dimensional images obtained from CT images and morphometric measurements were made. In MRI images, meniscus, ligaments and other soft tissues were examined in detail both morphologically and morphometrically. In addition, the expression of AQP-1, AQP-2 and AQP-3 in the knee joint cartilage, meniscus and ligament tissue of Simmental cattle was revealed for the first time by immunohistochemical method. As a result of the literature review, we think that the results of the presented study will both provide up-to-date data in the field of veterinary anatomy and lay the groundwork for similar studies to be carried out in the future, since the knee joint in Simmental cattle has not been examined both morphologically, morphometrically and immunohistochemically. Keywords: Cattele, Knee Joint, 3D Construction, Aquaporin 1,2,3
Knee joint in cattele, 3D construction with MR and CT andinvestigation of the distribution of aquaporin 1-2-3
Keywords: Anatomi