Aerosole maruz kalan işçilerde, serum antioksidan vitaminler (A, E, C), selenyum ve malondialdehit düzeyleri - Karatas, Fikret; Tug, Tuncer; Konar, Vahit (My University, 2008)
Boyacılık mesleğinde çalışmakta olan ve çalıştıkları iş ortamında kullanılan aerosol şeklindeki boya ürünlerine inhalasyon yoluyla maruz kalan kişilerin serumlarında antioksidan vitaminler (A, E, C), malondialdehit (MDA) ve selenyum (Se) düzeylerinin, normal kontrol değerlerine göre değişimleri araştırıldı. Boyacılık mesleğinde çalışan 20 kişi ve kontrol grubu olarak saptanan sağlıklı 22 kişinin serum vitamin A, E, C, MDA ve Se düzeyleri HPLC ile belirlendi. Kontrol grubuna göre, boyacıların vitamin A, E ve Se düzeyleri düşük bulundu (p<0.05). Boyacıların MDA düzeylerinde kontrol grubu değerlerine göre yükseklik (p<0.005) saptanırken; C vitamini düzeylerinde farklılık olmadığı belirlendi (p>0.05). Sonuç olarak, boyacılarda serbest radikal aktivitenin (oksidatif stresin) anlamlı düzeyde arttığı; buna karşın non-enzimatik antioksidan sistemi yansıtan parametrelerin serum düzeylerinde düşüklük (vitamin A ve E ve Se) saptanmıştır. Bu sonucun, endojen antioksidan savunmanın serbest radikal artışını karşılayamaması sonucu gelişen tüketim artışına mı, yoksa bir başka etkenin yol açtığı antioksidan vitamin ve Se yetersizliğine mi bağlı olduğunun belirlenmesi bu çalışmanın daha ileri bir aşaması olmalıdır.
Keywords: Mesleki maruziyet; Antioksidanlar; Selenyum; Malondialdehit; Vitamin E; Askorbik asit; Vitamin A; Kromatografi; yüksek basınçlı sıvı; Vitaminler; Aerosoller