DİN-BİLİM İLİŞKİSİNİN SERENCAMI HIRİSTİYANLIK VE İSLÂM ÖRNEĞİ - Özarslan, Selim (My University, 2020)
Din ile bilim genelde karşılıklı bir ilişki ve etkileşimiçerisinde olmuştur. Din bilime tesir ettiği gibi bilimde dine farklı biçimlerde tesir etmektedir. Bu etkileşimdinlerin ulûhiyet anlayışlarının ve temel inançlarınınçeşitliliğine göre kimi zamanlar olumsuz olurken kimizamanlarda olumlu yönde gelişme göstermiştir. İslâmdini, ulusların kültür dokularının meydana gelmesindeve kuvvetlenmesinde etkin bir rol oynadığı gibi, ilmin vebilimin gelişip yaygınlaşmasında da aktif bir role sahipolmuştur. Din, Yüce Allah’ın insanları iyi ve güzeleyöneltmek, kötü ve çirkin davranışlardan alıkoymak içinpeygamberler aracılığıyla bildirdiği ilahi kurallardır. Dininaslî gayesi, insanoğlunu hem bu dünyadaki hem de ötekidünyadaki hayatlarında mutluluk ve huzura erdirmektir.Bilim ise kâinatta bütün olup bitenlerin hangi aslî kanunlaragöre meydana geldiğini tespit etmeyi amaçlayan insanîfaaliyetlerin genel adıdır. Bilimin ya da ilmin gayesi ise,tabiatı tam ve eksiksiz olarak anlamak, eşyanın/ varlığınhakikatini kavramak, gerçeği bilmektir. Neticede dinve bilimin nihai amacı dünyaya gelen insanın huzur vemutluluk içerisinde yaşamasına yardımcı olmaktır.Biz bu çalışmamızda din ve bilimin tariflerini yaptıktansonra, din ve bilimin birleştiği ve ayrıldığı noktalarıbelirteceğiz.
Keywords: Din Bilimi