Computational Flow Analysis of the Aerodynamic Effects of Conical Nozzle Design in Spray Nozzles - Tan, Fuat; Dede, Alp Eren (Fırat University, 2025)
In this study, spray behavior in the nozzle was analyzed using the computational fluid dynamics (CFD) method through parametric simulations. Accordingly, parametric analyses were conducted using the Response Surface Methodology (RSM) in the commercial software ANSYS Fluent. The input variables were the nozzle outlet angle, the outlet diameter, and the nozzle outlet velocity. The flow velocity and pressure distribution in the control volume, as well as turbulence kinetic energy and eddy viscosity, were compared. For the input variables of the nozzle output angle the minimum value of 145°-165°, the width of the output orifice 0.6-0.8 mm and the outlet velocity of the nozzle 10-16 m/s were sequentially taken as the minimum and maximum values. The maximum flow velocity (1187.34 m/s) occurred at 155°, 0.6 mm, and 16 m/s. The highest pressure (614029 Pa) was recorded at 145° and 0.6 mm, while turbulence kinetic energy peaked at 24260 J at 145° and 13 m/s. The maximum eddy viscosity (0.02339 Pa·s) was found at 155° and 16 m/s. These results provide practical recommendations for optimizing nozzle design using CFD and RSM. The analyses revealed that reducing the nozzle angle increases flow velocity but simultaneously intensifies turbulence, highlighting the trade-off between efficiency and stability. Overall, the study emphasizes the importance of computational methods in nozzle design and offers clear guidelines for achieving improved spray performance.

Bu çalışmada, spreyleme nozülü ucundaki püskürtme davranışı hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi ile parametrik analiz yapılarak incelenmiştir. Bu amaçla, Ansys Fluent ticari yazılımı kullanılarak deneysel tasarım yöntemi olan Yanıt Yüzey Yönteminin (RSM) oluşturduğu parametrik tablo ile analizler yürütülmüştür. Giriş değişkenleri olarak nozül çıkış açısı, nozül çıkış çapı ve nozül çıkış hızı seçilmiştir. Buna bağlı olarak, kontrol hacmindeki püskürtme davranışını gösteren akış hızı ve basınç dağılımı ile türbülans kinetik enerjisi ve Eddy viskozitesi incelenerek karşılaştırılmıştır. Giriş değişkenleri için nozül çıkış açısı 145°-165°, çıkış çapı 0,6-0,8 mm ve nozül çıkış hızı ise 10-16 m/s olarak sırasıyla minimum ve maksimum değer aralığında alınmıştır. Çalışma sonunda maksimum akış hızı olan 1187.34 m/s değerine; nozül çıkış açısı 155°, nozül çıkış çap değeri 0.6 mm ve çıkış hızı 16 m/s değerindeyken ulaşılmıştır. Maksimum basınç değerine; 145° nozul açısı ve 0.6 mm nozul çapı ile 614029 Pa değerinde ulaşılırken, maksimum türbülans kinetik enerjisi olan 24260 J değerine ise 145° nozül çıkış açısı ve 13 m/s nozül çıkış hızı ile ulaşılmıştır. Eddy viskozitesi için de maksimum değer olan 0.02339 Pa·s değerine, 155°lik nozül çıkış açısı ve 16 m/s nozül çıkış hız değerinde ulaşılmıştır. Analiz sonucu elde edilen sayısal bulgular ile bir nozulun nasıl tasarlanması gerektiği konusunda öneriler yapılmıştır. RSM yöntemi ile elde edilen bulgulara göre, nozul açısı azaltıldığında akış hızının arttığı buna karşın türbülans davranışının güçlendiği görülmüştür. Bu nedenle özellikle bir nozul tasarımı ile yapılacak çalışmalarda, bu konunun sayısal bir yöntemle ele alınması ve sonuçlardan elde edilen bazı önerilerle sunulması gerektiği görülmüştür.
Sprey Nozullerde Konik Nozul Tasarımının Aerodinamik Etkilerinin Hesaplamalı Akışa Dayalı Analizi
Keywords: Gas Dynamics; Gaz Dinamiği; Numerical Methods in Mechanical Engineering; Makine Mühendisliğinde Sayısal Yöntemler; Mechanical Engineering (Other); Makine Mühendisliği (Diğer)