DİJİTAL VE SINIF İÇİ EĞİTSEL OYUNLARLAGERÇEKLEŞTİRİLEN FEN EĞİTİMİNİN OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞSEL GELİŞİM DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Yıldız, Selin; Zengin, Raşit (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı eğitsel dijital oyunların ve sınıf içi eğitsel oyunlar ile gerçek leştirilen fen öğretiminin okul öncesi öğrencilerinin bilişsel gelişim düzeylerine etkisiniincelemektir. Araştırma yarı deneysel desen çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. AraştırmaElazığ İlinde yer alan bir ilkokulda gerçekleştirilmiştir. 2 deney ve 1 kontrol grubu ileyürütülen araştırmanın çalışma grubunu toplam 70 (23 deney I grubu, 23 deney II gru bu, 24 kontrol grubu) okul öncesi öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmacı; fen içerikli 8eğitsel dijital oyun, 8 sınıf içi eğitsel oyun olmak üzere toplamda 16 eğitsel oyun tasar lamıştır. Deney I grubunda eğitsel dijital oyunlarla, deney II grubunda sınıf içi eğitseloyunlarla, kontrol grubuna ise mevcut Okul Öncesi Programı uygulanmıştır. Araştırma10 haftalık bir süreci kapsamış ve sürecin 2 haftası öntest ve sontest uygulamaları içinayrılmıştır. Araştırma verileri; Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Programı (2013) içe risinde yer alan bilişsel gelişim kazanım ve göstergelerinden oluşan Bilişsel Gelişim De ğerlendirme Formu ile toplanmıştır. Araştırma verilerini çözümlemek amacı ile İlişkiliÖrneklemler için t-Testi, İlişkisiz Örneklemler için Tek Faktörlü ANOVA kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, eğitsel dijital oyunlar ve sınıf içi eğitsel oyunlar ile gerçek-leştirilen fen öğretimi okul öncesi öğrencilerinin bilişsel gelişim düzeylerini arttırmadaetkili olmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları