Femur cisim kırıkları ve psödoartrozlarının kompresif, kilitli intramedüller çivileme ile tedavisi - Yılmaz, Erhan; Karakurt, Lokman; Bulut, Mehmet; Belhan, Oktay; Serin, Erhan (My University, 2005)
Amaç: Bu çalışmada femur cisim kırıklarının kompresif, kilitli intramedüller çivilerle tedavisinden alman sonuçlar değerlendirildi. Çalışma planı: Otuz hastanın (23 erkek, 7 kadın; ort. yaş 36.9; dağılım 14-80) 33 femur kırığına kompresif, kilitli intramedüller çivilemeyle tespit yapıldı. Yirmi al¬tı kırık kapalı, yedi kırık (2 tip II, 5 tip IHA) ise açıktı. Üç olguda psödoartroz nedeniyle çivileme yapıldı. Win-quist sınıflamasına göre 13 tip I, sekiz tip II, sekiz tip III, dört tip IV kırık görüldü. Klinik, radyografik ve fonksiyonel sonuçlar Thoresen ölçütlerine göre değerlendirildi. Olguların ortalama izlem süresi 29 ay (dağılım 6-59 ay) idi. Sonuçlar: Ameliyat süresi ortalaması 105.7 dakika bulundu. Tüm olgularda ortalama 19.6 haftada kaynama sağlandı. Yeterli kallus görülmediği için altı olguda dinamizasyon uygulandı. Thoresen ölçütlerine göre 17 olguda (%56.7) mükemmel, sekiz olguda (%26.7) iyi, üç olguda (%10) orta, iki olguda (%6.7) kötü sonuç elde edildi. Üç olguda kısalık (2-4 cm), iki olguda varus (8 ve 11 derece), üç olguda dış rotasyon deformitesi, üç olguda diz ekleminde fleksiyon kısıtlılığı, sekiz olguda yüzeyel enfeksiyon, üç olguda trokanterik bursit, iki olguda distal vida iritasyonu görüldü. Çıkarımlar: Erişkin femur cisim kırıklarında kilitli intramedüller çivileme yüksek kaynama ve düşük komplikasyon oranlarına sahip olması nedeniyle ilk tercih edilmesi gereken güvenli bir tedavi yöntemidir. Tepe vidası ile ya¬pılan kompresyonun kırık hattında boşluk kalmasını önleyerek daha stabil bir tespit sağladığı sonucuna varıldı.
Keywords: Erişkin; Kemik vidaları; Hareket açıklığı; eklem; Femur kırıkları; Kırık tespiti; intramedüller; Kemik çivileri; Tedavi sonucu; Donanım tasarımı