TÜKETİM-GELİR ORANININ DURAĞANLIĞI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Arı, Ayşe; Ozcan, Burcu (My University, 2015)
BuçalışmadaTürkiyedetüketim - gelir oranının durağan olupolmadığısorgulanmaktadır. Buamaçla 1955 - 2010 dönemi , Zivot veAndrews(1992)(ZA),Lum sdainevePapell(1997) (LP),Lee ve Straz icich (2003, 2004)(LM)veKapetaniosvd. (2005)tarafındangeliştirilen yapısal kırılmalı birim kök testleri ileKapetaniosvd. (2003) (KSS) tarafındangeliştirilen doğrusal olmayan birim kök testiileanaliz edilmiştir. Bulgular, bir ve iki kırılmalıLMtestinde Model A ile KSS testinde sabitli vetrendli model hariç, tüketim - gelir oranında birimkökün varlığını ortaya koymuştur. Bu durumdagenel itibariyle tüketim - gelir oranının bir sabiteyakınsamayacağıdolayısıylaşoklarınhanehalkının tüketim ve tasa rruf davranışlarıüzerindekalıcıetkileresahipolacağısöylenebilecektir. Ayrıca nispi gelir hipotezi,sürekli gelir hipotezi ve ömür boyu gelirhipotezlerinin aksine mutlak gelir hipoteziningeçerliliğinden bahsedilebilir.
Keywords: İktisat