Elazığ il merkezi yerleşim alanının depremselliği - Palutoğlu, Mahmut; Tanyolu, Erkan (My University, 2006)
Bu çalışmada yaklaşık 300.000 kişinin yaşadığı Elazığ İl Merkezi Yerleşim Alanı zemini incelenerek, deprem riski ortaya konulmuştur. İnceleme alanında yüzeyleyen birimler; Permo–Triyas yaşlı Keban Metamorfitleri, Senoniyen yaşlı Elazığ Mağmatitleri, Üst Maestrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu, Orta Eosen–Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu, Üst Miyosen–Alt Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu ve Pleyistosen yaşlı alüvyonlardır. Bu birimlerden bazıları üyelerine ayrılmış ve inceleme alanının 1/5.000 ölçekli jeoloji haritası ve kesitleri yapılmıştır. % 90 kadarı alüvyon üzerinde bulunan kent merkezinin zemini, dane boyutuna göre deprem riski bakımından sınıflanmış ve haritalanmıştır. İnceleme alanının tektoniği kısmında ilk defa bu çalışmada ele alınan Elazığ Fayı hakkında elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Jeoteknik değerlendirme bölümünde, 1999 yılından beri inceleme alanında yapılmış olan zemin etütlerinden faydalanarak S dalgası hızlarına göre zemin sıvılaşma olasılıkları haritası yapılmıştır. Ayrıca inceleme alanında yüzeyleyen stratigrafi birimlerinin zemin büyütme katsayıları da hesaplanmıştır.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji