İlginç Bir Akut Batın Nedeni: Yabancı Cisme Bağlı Mide Perforasyonu - Kutluer, Nizamettin; Bozdağ, Ahmet; Bozdağ, Pınar Gündoğan; Aksu, Ali; Gültürk, Barış (Adıyaman Üniversitesi, 2018)
Yabancı cisim yutulması acil servise başvuruların sık sebeplerindendir. Sıklıkla çocuklarda karşımıza çıkmasına rağmen alkolikler, pskiyatrik rahatsızlığı olan ya da mentalretarde erişkinlerde de görülebilmektedir. Bu hastaların birçoğu herhangi bir girişim gerektirmemekte ancak az bir kısmına ise cerrahi ya da endoskopik işlem yapılmaktadır. Cerrahi daha çok obstrüksiyon, perforasyon ya da kanama gibi durumlar söz konusu ise yapılmaktadır. Bu makalede acil serviste akut karın nedeniyle değerlendirilip tetkiklerinde tabloyu açıklayacak bir sebep bulunamayan ve laparatomi sonrası yabancı cisme bağlı perforasyon tespit edilen olgu literatür eşliğinde sunulacaktır.

Foreign body ingestion is a frequent cause of emergency service admission. Although frequent in children, it can be seen in alcoholics and adults with psychiatric distress or mental retardation. Most of these patients do not require any intervention, however only a few have surgery or endoscopic procedures. Surgery is mostly performed in cases such as obstruction, perforation or hemorrhage. In this article, we present a case along with literature which was evaluated as acute abdomen in the emergency department. Theetiology explaining the case was not found in the test sand perforation wasd etermined due to a foreign body after laparotomy.
An Interesting Cause of Acute Abdomen: Stomach Perforation due to Foreign Body
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi