Okullarda Sinerjinin Engelleri: Takım Çalışması Üzerine Nitel Bir Araştırma - Töremen, Fatih; Karakus, Mehmet (My University, 2007)
Bu araştırmada, okullarda takım çalışmasının etkililiği önünde bulunan engellerin saptanması ve bu engellerin ortadan kaldırılabilmesi yönünde çözüm önerileri üretilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak desenlenen bu araştırmada, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, 2005-2006 öğretim yılı güz döneminde Şırnak ili merkezindeki bir ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 52 öğretmenden, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma sonucunda, farklı kişilik özelliklerine ve farklı uygulamalara saygı boyutları dışındaki bütün boyutlarda ciddi sorunlar bulunduğu görülmüştür.Bu sorunların kaynağı olarak; eğitim sistemindeki yetersizlikler, yöneticilerin etkisiz uygulamaları, öğretmenler arasındaki iletişim ve kaynaşma sorunları, okulun yapısal eksiklikleri, öğretmenlerin bireysel yönelimli kişisel özellikleri, düşük iş tatmini düzeyleri ve birbirlerine yönelik ön yargılı tutumları gibi nedenler sayılmaktadır. Bu sorunların çözülebilmesi için öğretmenler şunları önermişlerdir: Grubu daha bağlaşık hale getirmek ve bir takım ruhu oluşturmak için ortak sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmelidir.Öğretmenler arasındaki statü çatışmaları adil bir şekilde çözümlenmelidir. İş birliği yapmaları için öğretmenler güdülenmeli ve gerekli kaynaklar sağlanmalıdır. İş birliğini vurgulayan normlar okul kültürünün içine yerleştirilmelidir ve okul daha kararlı bir yapıya kavuşturulmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları