IGA VASKÜLİTİNDE BÖBREK TUTULUMU RİSKİNİN BELİRLENMESİNDE HOMOSİSTEİN VE ANTİFOSFOLİPİT ANTİKORLARININ ÖNEMİ - YILMAZ, IŞIL ÇELİKKOL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Amaç: IgA vasküliti, çocuklarda görülen en yaygın vaskülit olup cildi, eklemleri, gastrointestinal sistemi ve böbrekleri etkileyen multisistemik bir hastalıktır. IgA vaskülitli çocukların % 30-50'sinde prognozu belirleyen nefrit gelişimi görülür. IgA vasküliti tanısı ile takip edilen çocukların böbrek tutulumu riskinin belirlenmesinde demografik veriler, klinik ve laboratuvar bulgularının yanısıra homosistein ve antifosfolipit antikorlarının öneminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Kliniğinde IgA vasküliti tanısı alan hastalar prospektif takip edilerek değerlendirilmiştir. En az 6 ay izlemi yapılabilen IgA vaskülitli çocukların klinik ve labaratuvar bulguları değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: IgA vasküliti tanısı alan 40 olgunun yaş ortalaması 8,9±3,3 yıl idi. Erkek cinsiyet ve yaş büyüklüğünün böbrek tutulumu ile ilişkisi olduğu görüldü. Ayrıca nötrofil/lenfosit oranı ile serum osmolaritesinin yüksek olmasının böbrek tutulumu açısından risk faktörü olduğu saptandı. Üstelik homosistein düzeyi yüksekliği ve B12 vitamin düzeyi düşüklüğünün böbrek tutulumu açısından izlenmesi gereken parametreler olduğu belirlendi. Sonuç: IgA vaskülitinde prognozu belirleyen renal tutulumu öngörmede demografik ve klinik bulguların yanısıra daha spesifik biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: IgA vasküliti, renal tutulum, homosistein, antifosfolipit antikorlar

AIM: IgA vasculitis is the most common vasculitis in children and is a multisystem disease affecting the skin, joints, gastrointestinal tract and kidneys. Nephritis, which determines the prognosis, develops in 30-50% of children with IgA vasculitis. It was aimed to evaluate the importance of homocysteine and antiphospholipid antibodies as well as demographic data, clinical and laboratory findings in determining the risk of kidney involvement in children followed up with the diagnosis of IgA vasculitis. MATERIAL AND METHODS: Patients diagnosed with IgA vasculitis in the Pediatric Rheumatology Clinic of Fırat University Faculty of Medicine were followed up and evaluated prospectively. The clinical and laboratory findings of children with IgA vasculitis who could be followed up for at least 6 months were evaluated. RESULTS: The mean age of 40 patients diagnosed with IgA vasculitis was 8,9±3,3 years. Male gender and age were found to be associated with kidney involvement. In addition, high neutrophil/lymphocyte ratio and high serum osmolarity were found to be risk factors for renal involvement. Moreover, it was determined that high homocysteine level and low vitamin B12 level were the parameters to be followed in terms of kidney involvement. CONCLUSION: In addition to demographic and clinical findings, more specific biomarkers are needed to predict renal involvement that determines the prognosis in IgA vasculitis. Keywords: IgA vasculitis, renal involvement, homocystein, antiphospholipit antibodies
The importance of homocystein and antifospholipide antibodies in determining the risk of renal involvement in IgA vasculitis
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları