Midyelerden mezofilik Aeromonas türlerinin izolasyonu ve sitotonik enterotoksin geninin polimeraz zincirleme reaksiyonu ile saptanması - Cetınkaya, Burhan; Şeker, Engin; Karahan, Murat (My University, 2001)
Bu çalışmada, Keban Baraj gölünün iki farklı bölgesinden toplanan 515 midye örneğinden Aeromonas türlerinin izolasyonu ve izolatlarda virulans faktörlerinden sitotonik enterotoksin geninin polimeraz zincirleme reaksiyonu (PZR) ile saptanması amaçlanmıştır. Midyelerin yumuşak dokularından hazırlanan homojenizatlar kanlı agara ekilmiş ve üreyen şüpheli kolonilere biyokimyasal testler uygulanmıştır. Örneklerin %3.5'inden (18/515) Aeromonas türleri izole edilmiş, bunların 12'sinin (%2.3) A.hydrophila, 3'ünün (%0.6) A.cavia ve 3'ünün (%0.6) de A.sobria olduğu belirlenmiştir. İzolatlardan ekstrakte edilen DNA'lar A.hydrophila'da tespit edilen sitotonik enterotoksin geninden türetilen bir çift primer kullanılarak PZR'de amplifikasyona tabi tutulmuş ve PZR ürünlerinin agaroz jel elektroforezde değerlendirilmesi sonunda %2.7'sinde (14/515) bu virulans geninin mevcut olduğu saptanmıştır. Çalışmada izole edilen mezofilik Aeromonas etkenlerinin, insanlarda gastroenteritler başta olmak üzere yara enfeksiyonları ve septisemi gibi hastalıklara neden olduğu dikkate alındığında, elde edilen kantitatif verilerin insan sağlığı açısından önem taşıyacağı düşünülmüştür.
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; Aeromonas; Midye; Virulens; Enterotoksin