OSTENİTİK MANGANLI ÇELİĞİN AŞINMA DİRENCİ ÜZERİNE KARBÜR YAPICI ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ETKİSİ - YILDIRIM, BEDRİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi OSTENİTİK MANGANLI ÇELİĞİN AŞINMA DİRENCİ ÜZERİNE KARBÜR YAPICI ALAŞIM ELEMENTLERİNİN ETKİSİ Bedri YILDIRIM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 1999. Sayfa 58 % 12-14 Ostenitik manganlı çeliğe % 1 Titanyum ilave edilerek, yüzey sertliği, tokluğu ve aşınma direnci üzerinde yaptığı etki araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan numunelere metalografik olarak SEM (Scanning Electron Microscopu), Optik Mikroskopu, EDS (Energy Dispersive Spectrograf) ile ilgilenmiş ve mekanik olarak ise eğme, darbe ve pin-on-disk aşınma testleri uygulanmıştır. Bu çalışmanın birinci ve ikinci kısmında kısaca ostenitik manganlı çelikler ve onların mekanik özellikleriyle mikroyapılan sunulmuştur. Üçüncü kısımda, aşınma mekanizmaları, aşınmanın ölçüm metotları ve aşınmaya karbürlerin etkisi tartışılmış, dördüncü kısımda deneysel çalışmalara yer verilmiştir. Beşinci kısımda deney sonuçlan ve tartışma incelenmiş, altıncı ve son kısımda ise genel sonuçlar sunulmuştur. Çalışmanın sonunda darbeye karşı duyarlı olan ostenitik manganlı çeliklerin titanyum ilavesi ile bu hassasiyetlerinin çok önem kazandığı ve ısıl işlem ile birlikte gerek aşınma dirençlerinde ve gerekse sertliklerinde bariz artışlar olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Ostenitik manganlı çelikler, yüksek manganlı çeliklerin işlenmesi

IV SUMMARY MASTER THESIS THE EFFECTS OF HARD CARBIDE MADE ALLOY ELEMENTS ON AUSTENITIC MANGANESE STEELS WEAR RESISTANCE Bedri YILDIRIM FIRAT UNIVERSITY Applied Science Institute Metallurgy Education Department 1999 Page: 58 In this, 1 % titanium added to 12-14 % austenitic manganese steel, the effect of hard carbides are investigated on surface hardness, toughness and wear resistance so, prepared sourgles are investigated metalografically, as EDS (Energy Dispersive Spectrograph), Sem (Scanning Electron Microscopy), and optic microscop, and also the mechanical behaviour of the sample is investigated by the pm-on-disk wear resistance test. In the first and second chapter of this study, the austenitic manganese steels and mechanical properties and their microstructures were presented briefly. In the third chapter; wear, mechanisms and measuring methods of wear and the effects of the carbides on wear behaviours were discussed In the forth chapter experimental studies were given. In the fifth Chapter the results of the experiments and a discussion about the results of the experiments were presented. Finally, in the last and fifth, chapter, general conclusion wear given. At the end of this study we see that, wear resistance and surface hardness of titanium added austenitice manganese steels increase often applying of tempering process. Key Words: Austenitic manganese steels, high manganese steels, manganese steels
The effects of hard carbide made alloy elements on austenitic manganese steels wear resistance
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering