TÜRK DİLİ ALANINDA TÜRKİYE'DE YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - BAY, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bugüne kadar yapılmış yüksek lisans ve doktora tezleri ışığında bu alanın artı ve eksilerini değerlendiren bir tez konusu oluşturulmuştur. Yapılan tezler dilin çeşitli alanlarını kapsadığı için konulara göre sınıflandırma yapılmıştır. Daha sonra dönemlere ve üniversitelere göre bir tasnif yapılmıştır ve sonuçta tam bir değerlendirme ortaya konmuştur. Çalışmamız giriş, inceleme bölümleri ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Bunun sonucunda dilin hangi alanlarındaki çalışmaların yeterli, hangi alanlarındaki çalışmaların yetersiz olduğu sorularına cevap aranmıştır. Bu anlamda bakıldığında bu tez daha sonraki dönemlerde yapılacak olan araştırmalara bir yönüyle ışık tutacaktır. Tezimizin amacı bugüne kadar Türk Dili alanında yapılan lisansüstü çalışmaları ortaya koymaktır. Türkoloji alanında yapılan ilk çalışmaların genellikle hangi konuları içermekte olduğunu göstermek, günümüze kadar bu konularda ne gibi değişiklikler olduğunu tespit etmek ve bu temelde dil araştırmalarının eksik kalan yanlarını göstermektir. Dilin gelişimini yapılan çalışmalarla desteklemek ve akademik çalışmaları-Türkçe için hayat kaynağı olan çalışmaları-derli toplu bir halde ortaya koymaktır. Yaptığımız çalışmada oluşturduğumuz değerlendirmelerle bazı soru işaretlerini giderebildiğimizi ve belki de dilin aydınlatılmamış alanlarına dikkat çektiğimizi düşünüyoruz.

In the light of Master and Ph.D theses carried out so far, a thesis subject assesing strengths and weaknesses of this field was formed. As the relevant theses comprise various aspects of the language, a classification was done according to the subjects. Then, a categorization was done according to periods and universities, and as a result, a complete evaluation was made. This study consists such parts as introduction, analysis and conclusion. In the end, the question what sub-fields of the language contain studies satisfactorily and what sub-fields do not was tried to be answered. In this sense, this study will shed light on future relevant studies. This thesis aims to identify the graduate studies conducted in the field of Turkish Language so far. The study also aims to determine which field the preliminary studies of Turcology were conducted in, what kind of changes have been so far, what the lacks of the language research are. We further aim to support the development of the language by classifying the relevant literature, and putting them together properly. We think that this study answers some important question marks, and draws attention to the points not illluminated so far.
An evaluation on graduate theses done in the field of Turkish language in Turkey
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı