FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ - Karadağ, Mustafa; Çınar, Vedat; Öner, Salih (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerininfiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesidir.Çalışmanın evrenini Elazığ Fırat Üniversitesi’nde görev yapantoplam 904öğretim üyesi oluşturmakta, örneklemini ise farklıbölümlerden oluşan 28-66 yaşları arasında 476 öğretim üyesioluşturmaktadır. Çalışmadaki veriler Uluslararası Fiziksel AktiviteAnketi (IPAQ) - kısa form uygulanmasıyla elde edilmiştir. Verilerin analiziiçin ortalama, standart sapma analiz teknikleri kullanılmıştır.Farklılıkları belirlemek için One Way Anova, Mann Whitney U vekorelâsyon testi yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak p<0.05düzeyinde değerlendirilmiştir.Analizler sonucunda; çalışmaya katılan Öğretim Üyelerinin FizikselAktivite (FA) düzeylerinin 408,0±550,1 MET-dk/hf olduğu ve öğretimüyelerinin FA kategorisi bakımından %80,5’inin İnaktif, %18,3’ününminimal aktif, %1,3’ünün ise çok aktif kategorisinde olduğu tespitedilmiştir. Akademik unvan bakımından ise FA düzeyi en yüksek olanöğretim üyelerinin doçentler (445,5±594,9) olduğu, sonrasında YardımcıDoçentlerin geldiği (398,8±559,3 MET-dk/hf) ve son olarak daProfesörlerin (388,4±503,6 MET-dk/hf) geldiği görülmüştür (p>0,05).Sonuç olarak öğretim üyelerinin FA düzeylerinde farklılık olduğutespit edilmiştir. Öğretim üyelerinin FA düzeylerinin arttırılması içinüniversite içerisinde fiziksel aktiviteyi geliştirici programların yapılması ve sağlıklı yaşam biçiminin alt dalı olan fiziksel aktivitenin ne denliönemli olduğunu, egzersizi hayatımıza katmamızı ve bu doğrultudaakademisyenleri egzersiz yapmaya sempozyumlarla, panellerle teşvikedip bu farkın daha da aza indirgemesine yardımcı olunacağı söylenebilir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Hemşirelik