KURUM KİMLİĞİ VE KENTLERİN MARKALAŞMA SÜREÇLERİ (ANTALYA ÖRNEĞİ) - GÖRGÜLÜ, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bir şehrin hedeflerinin ve vizyonunun belirlenmesi ve marka kent oluşturma çabaları kent markalaşması olarak ifade edilir. Bireylerin kent hakkındaki algıları ve düşünceleri ise kent imajı olarak adlandırılır. Kentlerin markalaşma sürecinin ilk basamağını kurumsal kimlik belirleme unsuru oluşturur. Kentlerin markalaşma sürecinde belirlediği kimlik bileşenleri çeşitlendirilerek yerel, ulusal ve uluslararası alanda yapılacak reklamlarla tanıtılmalı, insanlarda farkındalık oluşturulmalı ve bireylerin kente yönelik talepleri attırılmalıdır. Bu çalışmanın amacı, kent imajı oluşturulmasında etkili unsurları ve yeterlilik dereceleri arasındaki farklılıkları belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla Türkiye'nin önemli turizm ve kültür merkezi kentlerinden biri olan Antalya ilinin stratejik politikalar eşliğinde marka kent formülasyonu, kurumsal kimlik çerçevesinde gelecek vizyonu, marka kent ve çevre analiz, marka kent ve sosyo-kültürel analiz, iş çevresi ve kurumsal kimlik oluşturma çabaları, iç pazarlama fonksiyonları ile marka kent oluşturma, örgütlü çalışmalar ve var olan marka sürecini etkinleştirme çabaları, kurumsal kimlik ve marka kent oluşturma sürecinde olumlu ve olumsuz süreçler, marka kent oluşturulmasında iletişim hedefleri ve logo analizi gibi içerik analizi yapılarak kent imajı oluşturma sürecinde etkili olan unsurlar belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Antalya, kültürel ve doğa turizmi kenti markalaşması sürecinde yüksek potansiyeli olan bir kent olup marka kent imajını geliştirerek daha ileri boyutlara taşıyabileceği belirlenmiştir. Antalya ili marka kent imajının beklenilenin aksine düşük olduğu ve turizm kenti imajını geliştirebilmek için kentin görünen değerlerinin yanı sıra görünmeyen değerlerini de günyüzüne çıkarması gerekmektedir. Bu sayede turizm kenti imajı güçlenecek ve turizm gelirleri katlanarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacaktır. Anahtar Kelimeler: Kent İmajı, Marka Kent, Kurumsal Kimlik, Antalya, Turizm

The determination of the goals and vision of a city and the efforts to form a brand city are expressed as city branding. Individuals' perceptions and thoughts about the city are called the image of the city. The first step in the branding process of cities is the factor of establishing corporate identity. Identification components of cities determined in the process of branding should be diversified and advertised by local, national and international advertisements, awareness should be established in people and demands of individuals towards the city should be increased. The aim of study was to determine the differences between the effective elements and the adequacy ratios in forming the image of the city. To this end, Turkey's most important tourism and cultural center of strategic policies guided city brand formulation of Antalya province, one of the cities, corporate identity within the framework of future vision, brand urban and environmental analysis, brand urban and socio-cultural analysis, business environment and corporate identity creation efforts, internal marketing functions, and positive and negative processes in the process of establishing brand identity, organizational works and existing brand processes, corporate identity and brand city formation process, communication targets in brand city formation and logo analysis. As a result of the research, it is determined that Antalya is a city with a high potential in the cultural and natural tourism city branding process and it can be further developed by improving the brand image of the city. It is necessary that the image of the city of Antalya is lower than expected and it is necessary to bring out the visible values of the city as well as the invisible values in order to develop the image of the tourism city. In this way, the image of tourism city will be strengthened and tourism revenues will multiply and contribute more to the country's economy. Key Words: City İmage, Brand City, Corporate identity, Antalya, Tourism
Institutional identity and branding processes of cities (Antalya example)
Keywords: İletişim Bilimleri