İkinci Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretiminde Öğretmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar - Kan, Ayşe Ülkü; Koç, Neslihan Durak (My University, 2020)
Bu çalışma, ikinci yabancı dil olarak Almanca öğretiminde öğretmenlerin karşılaştıkları sorunları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemine uygun olarak yürütülen araştırmada, fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu, kolay ulaşılabilir durum örneklemesine uygun olarak belirlenmiştir. Buna göre, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Elazığil merkezindeki resmi ve özel liselerde görev yapan toplam 32Almanca öğretmeni çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri, dokuz sorudan oluşan ve araştırmacılar tarafından hazırlanan bir görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme formu oluşturulurken, alanyazın taraması yapılmıştır, kapsam geçerliği ve uzman görüşü dikkate alınmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma bulguları sunulurken öğretmenlerin görüşlerinden doğrudan alıntılar verilmiştir.Araştırma bulgularına göre, araştırma kapsamındaki öğretmenler Almancayı ikinci yabancı dil olarak gerekli gördüklerini belirtmişlerdir.Almanca öğretmenlerinin öğretim yöntem-tekniklerini kullanırken karşılaştıkları temel sorun, alışılmışın dışına çıkamamalarıdır. Öğretmenler, ölçme ve değerlendirmede dört temel dil becerisine (dinleme, konuşma, yazma, okuma) ilişkin yeterli ölçme değerlendirme yapılmaması ve daha çok yazılı sınavların tercih edilmesini, temel sorun olarak belirtmişlerdir. Bir diğer problem ise dört temel dil becerisine yönelik etkinliklerin yeterli düzeyde yapılamamasıdır. Öğrencilerin isteksizliği bir başka problem kaynağı olarak ifade edilmiştir. Öğretmenler, mesleki yetersizliği ve motivasyon eksikliğini ise kendilerine yönelik problemler arasında sıralamışlardır. Bunun yanında velilerin bakış açısından kaynaklı bazı problemli durumların olduğu da araştırma sonucunda ortaya çıkmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları