RATLARDA DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN APİKAL PERİODONTİTİS ÜZERİNDE STEMREGEN® KONAK MODÜLASYON TERAPİSİNİN ETKİLERİ - GÖNÜLLÜ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı ratlarda rutin beslenmeye ek olarak Stemregen® besin takviyesi ile sağlanan konak modülasyon terapisinin apikal periodontitise bağlı inflamasyon/rezorpsiyon süreçlerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda ratlar; Negatif Kontrol grubu (n=7), Pozitif Kontrol grubu (n=10), Stemregen® (Stem) grubu (n=10) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Pozitif kontrol ve Stem gruplarında apikal periodontitis oluşumu indüklemek amacıyla çalışmanın 0.günü deneklerin alt sağ birinci azı dişlerinde pulpa ekspozu oluşturuldu. Deneyin 30.gününde ratların tamamı sakrifiye edildi. Alınan kan örneklerinin biyokimyasal analizlerinde, serum fosfor (P), kalsiyum (Ca) ve alkalen fosfataz (ALP) değerlendirildi. Doku örneklerinin histopatolojik analizlerinde, osteoblastik aktivite, osteoklastik aktivite, inflamasyon, fibrozis ve apse yoğunlukları; immunohistokimyasal analizlerinde ise reseptör aktivatör faktör kappa B (NF-kB) ligandı (RANKL), tartarat dirençli asit fosfataz (TRAP) ve osteoprotegerin (OPG) konsantrasyonları değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programı ile yapıldı. Pozitif kontrol grubunun P değeri negatif kontrol grubu ve Stem grubundan anlamlı şekilde düşük bulundu (p<0,001). Gruplar arasında serum ALP ve Ca düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p>0.05). Negatif kontrol grubunun osteoblastik aktivitesi Stem ve pozitif kontrol gruplarından anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,005). Pozitif kontrol grubunun osteoklastik aktivitesinin negatif kontrol grubundan istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,032). Pozitif kontrol grubunun inflamasyon düzeyi Stem ve negatif kontrol gruplarından anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Fibrozis için gruplar karşılaştırıldığında negatif kontrol grubunda fibrozis görülme oranı, Stem ve pozitif kontrol gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p<0,001). Apse oluşumu, Stem ve negatif kontrol gruplarında pozitif kontrol grubundan anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,001). Gruplar OPG düzeyleri açısından ele alındığında, negatif kontrol grubunun OPG seviyeleri poizitif kontrol ve Stem gruplarından istatistiksel olarak düşük bulundu (p=0,005). Pozitif kontrol grubunun RANKL konsantrasyonu negatif kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek görüldü (p=0,032). Gruplar arasında TRAP (+) hücre düzeyleri açısından anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,071). Bu çalışmanın bulgularına dayanarak Stemregen® takviyesi ile apikal periodontitiste enflamasyonun ve kemik yıkımının baskılanabileceği ve Stemregen®'in daha hızlı bir apikal onarım sürecini destekleyebileceği ifade edilebilir. Bununla birlikte bu alanda kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, Stemregen®, konak modülasyonu, rat

The aim of this study was to evaluate the effect of host modulation therapy provided with Stemregen® nutritional supplement in addition to routine nutrition on inflammation/resorption processes due to apical periodontitis in rats. In our study, rats; They were divided into 3 groups: Negative Control group (n=7), Positive Control group (n=10), Stemregen® (Stem) group (n=10). In order to induce apical periodontitis formation in the positive control and Stem groups, pulp exposure was created in the lower right first molars of the subjects on the 0th day of the study. All rats were sacrificed on the 30th day of the experiment. Serum phosphorus (P), calcium (Ca) and alkaline phosphatase (ALP) were evaluated in the biochemical analyzes of blood samples. In the histopathological analysis of tissue samples, osteoblastic activity, osteoclastic activity, inflammation, fibrosis and abscess densities; Concentrations of receptor activator factor kappa B (NF-kB) ligand (RANKL), tartrate resistant acid phosphatase (TRAP) and osteoprotegerin (OPG) were evaluated in immunohistochemical analyzes. Statistical analyzes were performed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 package program. The P value of the positive control group was significantly lower than that of the negative control group and Stem group (p<0.001). There was no statistically significant difference between the groups in terms of serum ALP and Ca levels (p>0.05). The osteoblastic activity of the negative control group was found to be significantly lower than that of the Stem and positive control groups (p=0.005). The osteoclastic activity of the positive control group was found to be statistically higher than the negative control group (p=0.032). The inflammation level of the positive control group was found to be significantly higher than that of the Stem and negative control groups (p<0.001). When the groups were compared for fibrosis, the incidence of fibrosis in the negative control group was found to be statistically significantly lower than in the Stem and positive control groups (p<0.001). Abscess formation was found to be significantly lower in the stem and negative control groups than in the positive control group (p<0.001). When the groups were evaluated in terms of OPG levels, the OPG levels of the negative control group were found to be statistically lower than those of the positive control and Stem groups (p=0.005). The RANKL concentration of the positive control group was significantly higher than the negative control group (p=0.032). There was no significant difference between the groups in terms of TRAP (+) cell levels (p=0.071). Based on the findings of this study, it can be stated that inflammation and bone destruction in apical periodontitis can be suppressed with Stemregen® supplementation, and Stemregen® can support a faster apical repair process. However, extensive studies are needed in this area. Keywords: Apical periodontitis, Stemregen®, Host modulation, Rat
Effects of Stemregen® as host modulation thearpy on experimentally induced apical periodontitis in rats
Keywords: Diş Hekimliği