Öksüz öğüt üvey kardeş mi? bir etimoloji denemesi - İlhan, Nadir (My University, 2011)
Türkçede yeni morfolojik unsurlar meydana gelirken, bu unsurlar, önce bir yardımcı kelime olma süreci yaşamakta, daha sonra da ekleşmektedirler. Üzerinde durulan yapılardan öğüt ve üvey yapılarında da ög isminden sonra gelen yapılar bu süreçle ortaya çıkmış Şekiller olmalıdır. Öksüz, öğüt ve üvey kelimeleri aynı seslere dayalı farklı kelime köklerinden türetilmedikleri gibi, başka kelime köklerindeki seslerin değişmesiyle tarihî dönemlerde ortaya çıkan veya benzeşen üvey kardeşler değildir. Farklı köklere bağlı olarak türetilmiş gibi görünen öksüz, öğüt ve üvey kelimeleri ög kelimesine eklenen kelime ve eklerle meydana çıkmış; kaynaşmalar ve kökte meydana gelen ses değişimleri sonucunda farklı Şekillere bürünmüş ortak köke sahip, aynı ögden doğmuş „öz? kardeş kelimelerdir.
Keywords: Dil ve Dil Bilim